Activiteit

CEPHIR Seminar “Vroegtijdige opsporing en predictie van astma bij jonge kinderen”.

05 juni
Tijd: 15:00 tot 17:00
Type: Studiedag

CEPHIR Seminar

Vroegtijdige opsporing en predictie van astma bij jonge kinderen

 

Datum

Donderdag 5 juni 2014

Tijd: 15.00-17.00

Locatie (Let op: gewijzigd!)

Arminius, congres & debatcentrum

Bovenzaal

Museumpark 3
3015 CB Rotterdam
T 010 436 38 00

 

Aanleiding tot het CEPHIR seminar is het promotieonderzoek van Esther Hafkamp- de Groen

Het onderzoek dat beschreven wordt in haar proefschrift maakt deel uit van Generation R, het grootschalige en langdurige onderzoek naar de groei, ontwikkeling en gezondheid van 10.000 kinderen in Rotterdam. Esther heeft onderzoek gedaan naar astmasymptomen bij jonge kinderen. Uit haar onderzoek blijkt dat kinderen van ouders met een lager opleidingsniveau een verhoogd risico hebben op astmasymptomen. Daarnaast heeft ze aangetoond dat jaarlijks terugkerende episodes van piepende ademhaling tijdens de voorschoolse leeftijd van invloed zijn op de kwaliteit van leven van het kind. Tenslotte blijkt dat een systematische beoordeling op het consultatiebureau van astmasymptomen en van blootstelling aan tabaksrook, geen effect heeft op astma gerelateerde uitkomsten en kwaliteit van leven op de leeftijd van 6 jaar. Wel suggereren de resultaten dat de interventie ‘Rookvrij opgroeien’ binnen de Jeugdgezondheidszorg de blootstelling aan tabaksrook in huis onder voorschoolse kinderen kan verminderen. Tenslotte wordt een tool ontwikkeld om de kans op astma te bepalen bij kinderen die zich presenteren met astmasymptomen op het consultatiebureau.

(accreditatie is aangevraagd)

 

Programma

 

15.00-15.10u, Inleiding Prof.dr. Hein Raat

15.10-15.40u (incl. 10 min discussie), Esther Hafkamp-de Groen, Jeugdarts/ arts-onderzoeker Erasmus MC:

 

'Vroegtijdige opsporing en predictie van astma bij jonge kinderen'

Zie bovenstaande tekst voor een toelichting op de presentatie.

 

15.30-15.50 (incl. 10 min discussie), Johan Crebas, Strategie en ontwikkeling CJG Rijnmond:

 

'Predictiemodellen: van ontwikkeling naar toepassing in de praktijk van de JGZ'

De ontwikkeling van predictiemodellen voor de JGZ ziet er veelbelovend uit. De modellen zijn theoretisch goed onderbouwd en nodigen uit om te gaan gebruiken in de praktijk van de JGZ. Voor die sprong is nog het nodige te overwinnen: Zo zal de JGZ-professional vertrouwen moeten krijgen in de kwaliteit van het model; er moeten handvaten komen om een berekend risico te communiceren met ouders en de aansluiting met het zorgproces moet geregeld zijn. Daar liggen hele mooie kansen. Als laatste, maar niet het onbelangrijkste zullen de modellen technisch ontsloten moeten worden via de digitale dossiers. CJG Rijnmond heeft positieve ervaringen opgedaan met het astmapredictiemodel binnen haar eigen digitale dossier Kidos.

 

15.50-16.30 (incl. 10 min discussie) Niki Fens, AMC:

 

'De eNose, zo ruikt astma'

Analyse van uitgeademde lucht (breathomics) is een innovatieve manier van diagnostiek en het monitoren van (long)ziekten. Breathomics combineert de aanwezige moleculen in een ademteug tot een vingerafdruk, of ademafdruk, die specifiek is voor een ziekte zoals astma. Deze ademafdruk kan geanalyseerd worden door elektronische neuzen (eNoses), apparaten gebaseerd op nanotechnologie. Een eNose bestaat uit een selectie van (nano)sensoren die gevoelig zijn voor de moleculen aanwezig in adem. Gekoppeld aan algoritmes voor patroonherkenning kunnen eNoses deze ademafdrukken herkennen en identificeren. Door de juiste keuze van sensoren en algoritmes kan een eNose 'getraind' worden voor een bepaalde ziekte. Het grote voordeel van breathomics is het non-invasieve karakter, de mogelijkheid tot gebruik aan het bed of in de spreekkamer, de lage kosten en het gemak van de meting voor zowel patiënten als artsen.

 

16.30-17.00 Borrel

 

Voor meer actuele informatie zie de website.
U kunt zich opgeven via deze link.

Trefwoorden: seminar astma jongeren
Geplaatst door:
Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.