Activiteit

Genomineerden beste zorg- of gezondheidsapp bekend!

26 januari
Locatie: CABFAB
Type: Symposium

Met veel plezier maken wij de drie genomineerden bekend voor ‘Het beste idee voor een zorg- of gezondheidsapp die geschikt is voor iedereen’. In willekeurige volgorde:

 

Moet ik naar de dokter - ingediend door Sunenz

Samen met onder andere laaggeletterden, deskundigen, de gemeente, Stichting Lezen en Schrijven, apothekers en huisartsen maakt Sunenz de bestaande app ‘Moet ik naar de dokter’ geschikt voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Door gebruik te maken van onder andere afbeeldingen en eenvoudige teksten wordt de app begrijpelijk en toepasbaar voor iedereen.

Kijksluiter - ingediend door  Zorganimaties

De bestaande Kijksluiter is een app met meer dan 1000 filmpjes die in eenvoudige spreektaal uitleg geven aan patiënten over het gebruik van medicijnen. Zorganimaties past deze app aan voor laaggeletterden met iconen op maat, voor doven en slechthorenden met ondertiteling en voor mensen die de Nederlandse taal niet machtig zijn met diverse vertaalde versies.

Zalfapp - ingediend door UMC Utrecht

Mensen met een chronische huidziekte of ouders van kinderen met eczeem krijgen via de Zalfapp uitleg en instructies voor een intensieve zalfbehandeling. Met korte teksten, gesproken aanwijzingen en beelden die de uitleg ondersteunen weten gebruikers waar, hoe, hoeveel en hoelang ze moeten smeren.

 

Jury

Maar liefst 50 inzendingen kregen we binnen met veel goede ideeën. De jury - bestaande uit GGD GHOR Nederland, TNO, Patiëntenfederatie Nederland, Pharos, eHealthontwikkelaars, professionals uit zorg en ondersteuning, mensen uit verzekeraars- en wetenschapshoek en mensen die moeite hebben met lezen en schrijven - boog zich over alle filmpjes.

Prijsuitreiking en symposium

Donderdag 26 januari vindt de prijsuitreiking plaats tijdens het symposium ‘Op weg naar eHealth voor iedereen’ van 11.30-15.00 uur in CABFAB (Caballero Fabriek), Laurenszaal, Saturnusstraat 60, 2516 AH Den Haag.
Tussen 13.00-14.00 uur reikt directeur-generaal Volksgezondheid van VWS Angelique Berg de prijs uit ter waarde van 10.000 euro aan één van de drie genomineerden.

Het belooft een feestelijke en interactieve bijeenkomst te worden in een innovatieve setting! We hopen u te ontmoeten!

Aanmelden symposium 'Op weg naar eHealth voor iedereen'
Er zijn géén kosten verbonden aan deelname

Programma

Vanaf 11.30 uur  
Inloop met lunch op de innovatiemarkt

12.00-13.15 uur   
De urgentie van eHealth voor iedereen 

Pharos Expertisecentrum wil samen met haar partners en eHealth-gebruikers de komende jaren stevig inzetten op de ontwikkeling en aanpassing van eHealth-toepassingen met betrokkenheid van gebruikersgroepen. Op die manier wordt eHealth toegankelijk voor iedereen! Ook voor laaggeletterden en laagopgeleiden.

Deze middag gaan we in gesprek met eHealth-ontwikkelaars, zorgprofessionals, zorgverzekeraars en laaggeletterden:

  • Wat vinden mensen die moeite hebben met lezen en schrijven belangrijk in de ontwikkeling van apps, zodat zij de geboden informatie goed begrijpen?
  • Hoe kan eHealth zorgprofessionals ondersteunen in een effectiever zorgaanbod voor laaggeletterden en laagopgeleiden?
  • Hoe zorgen we ervoor dat het vanzelfsprekend wordt dat we gebruikers betrekken bij de ontwikkeling van eHealth vanaf het begin?

13.15-14.00 uur  
De weg naar eHealth voor iedereen 

  • Wat is het meerjarenperspectief van Pharos? Afspraken met laaggeletterden, zorgprofessionals en eHealth-ontwikkelaars
  • Prijsuitreking door en interview met directeur-generaal Volksgezondheid van VWS Angelique Berg 
  • Terugblik op de prijsvraag 'Beste idee voor een eHealthapp die geschikt is voor iedereen'

14.00-15.00 uur
Matchmaking op de innovatiemarkt en mini-workshops
Bent u benieuwd wat andere organisaties te bieden hebben op het gebied van eHealth voor iedereen? Op de innovatiemarkt brengen diverse organisaties hun idee voor de beste app onder de aandacht en zijn app-ontwikkelaars, ict-specialisten, innovators, zorgprofessionals en gebruikersgroepen aanwezig.

 

eHealth is niet meer weg te denken uit de gezondheidszorg: we maken een afspraak via internet met de huisarts, gebruiken een app om onze conditie te verbeteren, hebben online overleg met een hulpverlener of we volgen een digitaal zelfhulpprogramma. Een mooie ontwikkeling die nieuwe mogelijkheden biedt. Een groot deel van de bestaande eHealth-toepassingen is echter niet toegankelijk voor iedereen. Mensen die moeite hebben met lezen en schrijven of beperkte gezondheidsvaardigheden hebben, begrijpen of vinden de informatie op websites en apps vaak niet. Terwijl eHealth hét middel kan zijn om ook deze mensen te voorzien van belangrijke informatie over preventie, zorg en gezondheid zoals sporten, gezonde voeding en opvoeding. Pharos zet de komende jaren stevig in op betrokkenheid van de gebruikersgroepen als norm bij de ontwikkeling van eHealthtoepassingen.

Geplaatst door:
Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.