Activiteit

Inspecteur vergunningverlening tatoeage en piercing

09 december
Locatie: NSPOH, Utrecht
Tijd: 09:30 tot 16:30
Type: Cursus

Het nemen van een tatoeage of piercing is voor veel Nederlanders heel gewoon. Bij de veiligheid daarvan staan we niet vaak stil, maar het zetten van een tatoeage of piercing brengt wél risico’s met zich mee. Voor een studio een vergunning krijgt moet aan strenge voorwaarden voor materialen, inrichting en werkwijze worden voldaan. Beslis jij of een studio veilig geopend kan worden? Durf jij in te grijpen als de veiligheid in het geding is? Volg dan deze nieuwe module. De uitvoering ervan heeft de NSPOH overgenomen van het Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid (LCHV). Klik hier voor meer informatie en om in te schrijven.

Wat je leert

Het vergunningstelsel valt onder de Warenwet en de vergunning wordt namens de minister verleend. De inspecteur gaat  zorgvuldig te werk en weet welke verantwoordelijkheden zij op basis van de wet heeft. Je leert risico’s inschatten en kunt beoordelen of de situatie die je aantreft voldoet aan de richtlijnen van het LCHV. Aan de ondernemers, tatoeëerders, piercers en uitvoerders van permanente make-up kun je toelichten wat risico’s zijn en waarom je besluit iets wel- of niet goed te keuren.

Het toezicht op tatoeage en piercing is een multidisciplinair geheel. Je leert hoe je bij overtredingen kunt samenwerken met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit om actie te ondernemen.

In de module besteden we speciale aandacht aan onderwerpen die bij tatoeage en piercing bijzondere aandacht nodig hebben, zoals methoden van sterilisatie, tatoeageapparatuur, nazorg en lichamelijke klachten en wetgeving.

Ter voorbereiding op twee onderwijsdagen maak je enkele praktijkopdrachten. Enkele van deze opdrachten voer je uit onder begeleiding van een ervaren inspecteur bij je eigen GGD of bij een GGD in de regio.

Na het volgen van deze tweedaagse module kun je:

  • uitleggen wat jouw taken zijn op basis van de Warenwet en de LCHV-richtlijnen
  • uitleggen wat de verplichtingen zijn van tatoeëerders en piercers op basis van de Warenwet en de LCHV-richtlijnen
  • risicovolle situaties in tatoeage- en piercingstudio’s herkennen en kun je uitleggen hoe die voorkomen kunnen worden
  • een beslissing nemen om een studio te vergunnen, te handelen bij onvolkomenheden of zelfs weer te sluiten.
    kun je samenwerken met de VWA bij onvolkomenheden.

Voor wie

Sociaal verpleegkundigen, deskundigen infectiepreventie en andere public health professionals werkzaam bij de GGD die de taak van de inspecteur vergunningverlening tatoeage en piercing (binnenkort gaan) uitvoeren. Je hebt basiskennis van infectieziekten.

Geplaatst door:
Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.