Activiteit

Kom ook naar de Atlas Werkconferentie!

16 mei t/m: 16-05-2019
16 mei 2019
09:15 tot 17:00
Bijeenkomst
16 april 2019 | 7 minuten lezen

Op donderdag 16 mei 2019 organiseren we de Atlas Werkconferentie. Ditmaal in de voormalige Philips gloeilampenfabriek in het hart van Eindhoven. We focussen dit jaar op hoe overheden burgers kunnen betrekken bij hun leefomgeving. Bent u er ook bij? Iedereen is welkom!
 

De Atlas Leefomgeving, Atlas Natuurlijk Kapitaal, Nationale EnergieAtlas, Gezonde Leefomgeving (inclusief de Gezond OntwerpWijzer en het netwerk Maak Ruimte voor Gezondheid) organiseren deze werkconferentie. Al onze websites bieden informatie en handelingsperspectieven om in beweging te komen voor een gezondere leefomgeving. Op deze Atlas Werkconferentie willen wij onderzoeken hoe overheden burgers kunnen betrekken bij hun leefomgeving. Een gezonde leefomgeving bereiken we samen!                                                                     

Programma

Vanaf 9.15 uur bent u welkom tijdens onze inloop. Het programma start om 10.00 uur met een plenaire sessie. Daarna kunt u meedoen aan drie workshopsessies van elk 45 minuten. Datavisualisatie-expert Frédérik Ruys (van tv-programma ‘Nederland Van Boven') en de bekendste makelaar van Nederland, Alex van Keulen (van de tv-programma's ‘Kopen Zonder Kijken' en ‘Uitstel Van Executie') leveren inspirerende bijdragen aan de plenaire sessie en de workshops. Tussen de workshopsessies is er voldoende tijd voor netwerkmogelijkheden. Natuurlijk is er ook een heerlijke lunch. Rond 16.00 uur sluiten wij het programma af met een netwerkborrel.
 

 9:15  10:00  Ontvangst, registratie en workshopkeuze
 10:00  11:15  Plenaire start Atlas Werkconferentie
 11:15  11:45  Wissel / Koffie- en theepauze
 11:45  12:30  Workshopronde 1
 12:30  13:30  Lunch (met muziek)
 13:30  14:15  Workshopronde 2
 14:15  14:45  Wissel / Koffie- en theepauze
 14:45  15:30  Workshopronde 3
 15:30  16:00  Plenaire 'terugkoppeling' en afsluiting
 16:00  17:00  Netwerkborrel

 

Workshopsessies

Wij stellen een interessant programma voor u samen. Met sprekers en presentaties op het snijvlak van klimaat, een gezonde leefomgeving, burgerparticipatie en geodata. En een Geluksbelevingsroute, samengesteld door de Geluksatlas. Tijdens de inloop kunt u aangeven aan welke workshops u mee wilt doen. De beschrijvingen van de verschillende workshopsessies ontvangt u een week voorafgaand aan de werkconferentie.

De workshops zijn in verschillende sporen onderverdeeld:

  • Brabant in the picture
  • Breng burgers in beweging
  • Atlas presenteert
  • Ontwerp mee
  • Baat bij gezond klimaat
  • Geluk als perspectief op leefomgeving
  • Blik op de toekomst
     

Meld u aan!

Komt u ook? Leuk! Meld u aan via het aanmeldformulier. Er zijn geen kosten aan verbonden. Wel vinden wij het fijn als u zich tijdig afmeldt, mocht er toch iets tussenkomen.


Meer weten?

Wilt u meer informatie over deze werkconferentie? Neem dan contact op met Hans Neele via hans.neele@rws.nl.

Wij hebben een interessant programma voor u samengesteld. Met sprekers en presentaties op het snijvlak van klimaat, een gezonde leefomgeving, burgerparticipatie en geodata. En een Geluksbelevingsroute, samengesteld door de Geluksatlas. Tijdens de inloop kunt u aangeven aan welke workshops u mee wilt doen. De tijden van de verschillende workshops worden nog bekend gemaakt.
 

Track Geluk als perspectief op de leefomgeving

 

Presentatie resultaten onderzoek naar geluksplekken in Nederland
Liesbeth Paardekooper en Marion van Amelrooij / Geluksatlas
Recent deed de Geluksatlas onderzoek naar geluksplekken in Nederland. Wat zijn plaatsen waar mensen opladen en gelukkig zijn? En waarom juist daar? Tijdens deze workshop deelt de Geluksatlas haar bevindingen met de deelnemers. Lees meer...

Wandel en fiets mee met de Geluksbelevenisroute
Liesbeth Paardekooper en Marion van Amelrooij / Geluksatlas
Maak kennis met geluksplekken in Eindhoven tijdens de Geluksbelevenisroute. De inwoners van Eindhoven selecteerden deze  geluksplekken onder begeleiding van geluksexpert Leo Bormans en de Fontys Hogeschool. Lees meer...

 

Track Breng burgers in beweging!

 
Van burgerinitiatief tot bedrijf met landelijke uitrol: de Kidsbeweegroute
Magda Mali / directeur Kidsbeweegroute
De Kidsbeweegroute is een zelfstandige wandelroute voor en door kinderen. Educatie, lekker bewegen en plezier staan centraal. Magda Mali neemt deelnemers mee in de beweging van burgerinitiatief tot bedrijf met landelijke uitrol. Lees meer...
 

Ga het gesprek aan met de Leefplekmeter!
Annelies Acda / adviseur Gezond In... bij Pharos
De Leefplekmeter is een instrument om met inwoners in gesprek te gaan over hun kern, wijk of buurt. In deze workshop ga je zelf aan de slag met de Leefplekmeter en weet je hoe en waarom je deze kunt inzetten in jouw werkgebied. Lees meer...

Publieksparticipatie met de Atlas Leefomgeving
Marien de Bakker ( senior docent Geo Media & Design HAS en projectleider datalab Agrifood) en Wyko Coopman (GIS-consultant)  
Tijdens dit hands-on practicum leer je meer over publieke participatietools aan de hand van de resultaten van een afstudeeronderzoek van HAS-studenten (opleiding Geo Media Design) en de tool Maptionnaire. Tijdens dit practicum wordt data uit de Atlas gebruikt.
 

Burgerparticipatie in projecten Kenniscentrum voor Natuur en Leefomgeving (KCNL)
Ger van Laak (Regional Businessdeveloper KCNL regio Limburg en Noord-Brabant) en Nick Pruijn ( Regional Businessdeveloper KCNL regio Zuid West-Nederland) 
Deelnemers gaan actief met elkaar aan de slag met (tussen) producten en vraagstukken. Op welke welke wijze participeren burgers, professionals en studenten groen onderwijs in de projecten van KCNL? En hoe dragen zij daarmee bij aan de transities in de huidige samenleving?
 

 

Track Brabant in the picture

 
Brabantse Omgevingsscan zet gezondheid op de kaart
Inge van den Broek (GGD'en Brabant), Karen van den Berg (GGD Hart voor Brabant) en Ruben Smeets (Telos)
De Brabantse Omgevingsscan (BrOS) combineert beschikbare data over de leefomgeving met de gezondheidsbeleving van Brabanders. Zo kan de BrOS als basis dienen bij de ontwikkeling van de omgevingsvisie of het omgevingsplan.
 

Leer van de dronemetingen in de Loonse en Drunense duinen

Maurits Doorlandt (milieukunde docent en onderzoeker bij het lectoraat Biobased energy), Lonne van Doorne en Ben Sinnige (studenten Avans)
Studenten van de Avans Hogeschool brachten onder andere op basis van metingen met een drone de ontwikkeling van de vegetatie in de Loonse en Drunense duinen in kaart.  In deze workshop vertellen zij over de resultaten van dit mooie onderzoek.

 
 

Track Baat bij gezond klimaat

 
Hoe maak je een dorp energieneutraal?
Vincent Snels (initiatiefnemer/projectleider Hedikhuizen Duurzaam) en Eugine-Emile Kuis (mede-initator en bestuurslid Hedikhuizen Duurzaam)
Inwoners van en bedrijven in het dorp Hedikhuizen werken samen om te komen tot een energieneutraal dorp. Hoe hebben zij dat aangepakt? En is deze aanpak mogelijk ook toe te passen voor andere dorpen en wijken?
 

Krijg inzicht in de voordelige effecten van groen in de stad
Remon Koopman (wetenschappelijk medewerker RIVM) en Ton de Nijs (projectcoördinator Atlas Natuurlijk Kapitaal)

Tijdens deze sessie worden de resultaten van de Groenvisie-case in Amsterdam gepresenteerd. Ook wordt de nieuwe demo van de Groene Batenplanner gedemonstreerd. Daarnaast maakt u kennis met de mogelijkheden van het Natuurlijk Kapitaal Model en de Groene batenplanner.
 

Kom de klimaat 'pizzabodem' proeven en bakken
Nicole Segers (Creation2Creation) en Thomas Jansen (landschapsarchitect en gebiedsinnovator klimaat, milieu en ruimte)
In deze workshop maken Nicole en Thomas vier klimaateenheden van Brabant op een creatieve wijze beleefbaar. Zo vertalen zij het  technische begrip 'Lagenbenadering' naar een ‘pizza-bodem proeverij' voor de klimaatsmaken van Brabant.

 

Track Blik op de toekomst

 

Gegevenskwaliteit in de Omgevingswet
Danny Greefhorst (directeur ArchiXL en Enterprise Architect)
De Omgevingswet zorgt ervoor dat iedereen meer inzicht krijgt in de leefomgeving en de regels die daarin gelden. Dit stelt hoge eisen aan de kwaliteit van de gegevens over de leefomgeving en de informatieproducten die op basis daarvan gemaakt worden. Danny Greefhorst neemt u mee in het Digitale Stelsel Omgevingswet (DSO).
 

 

De Atlas Werkconferentie vindt plaats in de Lichttoren 32, een prachtig monumentaal pand met een rijke historie. Deze Igluu-vestiging ligt op nog geen 250 meter van het centraal station en heeft ruim voldoende parkeergelegenheid.
 

Bereikbaarheid te voet en met het openbaar vervoer:

Igluu Eindhoven is maar 3 minuten lopen vanaf Eindhoven CS. Neem op het station de uitgang ‘Centrum' en loop naar rechts in de richting van de Bijenkorf. Steek de Vestdijk over en loop voor de Bijenkorf langs, over het 18 Septemberplein naar de kruising van de Mathildalaan en de Emmalaan. Steek de kruising over en je staat recht voor het Lichttoren gebouw. De ingang van Igluu bevindt zich 100 meter naar rechts, op nummer 32.
 

Bereikbaarheid auto/parkeren:

Igluu is goed bereikbaar met de auto, gebruik hiervoor in je navigatiesysteem het adres Mathildelaan 2A. Dit brengt je naar de straat waar de hoofdingang van Igluu zich bevindt. Parkeren kun je het beste in de P1 Mathildelaan parkeergarage (actuele tarieven en openingstijden) direct aan de overzijde van Igluu op hetzelfde navigatie adres. Klik hier voor je persoonlijke Google Maps route.

 

 

 

Locatie

LIchttoren 32
5611 BJ Eindhoven
HomeThema's