Activiteit

Symposium Mensenhandel signaleren

26 februari
Locatie: Amsterdam
Tijd: 14:00 tot 17:00
Type: Symposium

In Nederland verstaat men onder mensenhandel het werven (voor werk), vervoeren of huisvesten van iemand met gebruik van dwang, geweld, misleiding of misbruik makende van zijn of haar kwetsbare positie met als doel iemands inkomsten af te nemen of niet uit te betalen (uitbuiting).

Het aantal slachtoffers van mensenhandel in Nederland schat men op 6.250 per jaar. Daarbij blijft veel mensenhandel, dus veel leed verborgen. Ongeveer een derde van de slachtoffers heeft de Nederlandse nationaliteit. Steeds vaker zijn jongeren het slachtoffer. Op dit moment is zelfs de helft van de slachtoffers minderjarig. Het grootste deel betreft gedwongen prostitutie cq loverboyproblematiek.

Johan Stam merkt dat jongeren, maar ook volwassenen, vaak niet eens weten wat mensenhandel is. Veel misbruikte meisjes weten niet wat normaal is, ontdekte ook Toine Lagro-Janssen. Zij beseffen niet dat het niet normaal is als je vriend je vraagt met anderen seks te hebben. Van de slachtoffers van mensenhandel komt 90% wel eens bij een arts. Daarom spelen artsen een grote rol in de signalering van mensenhandel. Maar artsen herkennen de signalen vaak niet en hebben schroom actie te ondernemen.

Dit alles is voldoende aanleiding voor de Johannes Wier Stichting om hier de aandacht op te richten in een symposium. Het symposium beoogt artsen en andere zorgverleners alert te maken op signalen van mensenhandel en handvatten te geven hoe te handelen bij vermoeden van mensenhandel.

Meer informatie: www.johannes-wier.nl.

Trefwoorden: mensenhandel, symposium
Geplaatst door:
Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.