Activiteit

Startmodule aanvullende seksuele gezondheidszorg (ASG): het public health perspectief

01 oktober
1 oktober 2020
09:30 tot 16:30
Cursus
6 september 2020 | 2 minuten lezen

Regionale Centra voor (aanvullende) Seksuele Gezondheid bieden laagdrempelige zorg. Ze richten zich op sociaal kwetsbare doelgroepen met een hoog risicogedrag en een verhoogd risico op seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s). Ben jij arts of verpleegkundige en wil je meer weten over de samenhang tussen het risico op soa’s en problematiek rond seksualiteit? Doe dan deze geaccrediteerde module. Meer informatie vind je op de webpagina van de vierdaagse Startmodule aanvullende seksuele gezondheidszorg (ASG): het public health perspectief.

Wat je leert ASG bezien vanuit een public health perspectief

Je kunt de module volgen als bij- of nascholing.

Dit is de startmodule van de geïntegreerde opleidingen voor artsen en verpleegkundigen seksuele gezondheid. Lees meer over de modules Aanvullende seksuele gezondheidszorg voor artsen en verpleegkundigen.

In deze module bekijk je de aanvullende seksuele gezondheidszorg (ASG) vanuit public health perspectief.

Je leert over de epidemiologie van soa’s en de kenmerken en het gedrag van de specifieke doelgroepen van de Regionale Centra voor Seksuele Gezondheid. Deze doelgroepen zijn: jongeren, MSM (mannen die seks hebben met mannen), prostituees en bepaalde etnische groepen. Hierdoor kun je individuele signalen zowel in het soa-consult als in het Sense-spreekuur in het bredere perspectief van de public health plaatsen. Dit biedt de mogelijkheid om interventies op collectief niveau in te zetten.

Daarnaast krijg je inzicht in de samenhang tussen soa- en seksualiteitshulpverlening. Want achter een soa-vraag zit vaak een seksualiteitsvraagstuk – en vice versa. In de spreekkamer kunnen beide vraagstukken dan ook niet los van elkaar worden bezien. Hiervoor krijg je een introductie op seksuologische vraagstukken en leer je deze te vertalen naar populatiegerichte risico’s en trends. Ook besteden we aandacht aan de verschillende aspecten van het consult seksuele gezondheid. Hierbij komen o.a. gespreks- en consultvoering, en de seksuele en seksuologische risicoanamnese aan bod.

Een ander onderdeel van deze module is partnermanagement. Zodra een soa is vastgesteld, is het van groot belang dat de mogelijke infectiebron wordt opgespoord. Ook moeten seksuele (ex-)partners worden gewaarschuwd. Je leert over de verschillende methoden die je kunt toepassen om jouw cliënt hierbij te ondersteunen.

In deze module maken we gebruik van verschillende werkvormen, waaronder interactieve presentaties, oefeningen en opdrachten. De module telt drie onderwijsdagen en een afstandsdag waarop je aan een groepsopdracht werkt. Je presenteert deze moduleopdracht op de laatste onderwijsdag.

Deelnemers kunnen in overleg met hun groepsgenoten een andere dag kiezen om aan de opdracht te werken.

Na afloop van deze module:
  • weet je hoe de aanvullende seksuele gezondheidszorg in Nederland is georganiseerd.
  • heb je inzicht in de samenhang tussen de soa- en seksualiteitshulpverlening.
  • kun je individuele signalen in het bredere perspectief van de public health plaatsen.
  • ken je de verschillende aspecten van een consult seksuele gezondheid, waaronder seksuele en seksuologische risicoanamnese en de methoden (en voorwaarden) voor partnerwaarschuwing.
  • heb je inzicht in je eigen houding ten opzichte van seksualiteit en kun je hierop reflecteren.
Docenten

Het onderwijs wordt verzorgd door diverse experts uit het vakgebied.

Voor wie
  • Artsen en verpleegkundigen werkzaam op een Centrum voor Seksuele Gezondheid.
  • Andere artsen en verpleegkundigen die in hun werk te maken krijgen met soa- en seksualiteitshulpverlening.
Toelatingseisen

Diploma verpleegkunde niveau 5 of basisarts BIG geregistreerd.

Locatie

Parallelweg Zuid 185
2914 LE Nieuwerkerk aan den IJssel
HomeThema's