Nieuwsbericht

Ventileren woning belangrijk voor gezondheid

Op 15 november 2018 geplaatst door

Nu de temperaturen dalen attendeert GGD Drenthe huiseigenaren en huurders op het belang van het ventileren van de woning. Een fris en gezond huis krijg je door 24 uur per dag te ventileren. Hiermee voorkom je dat vocht zich ophoopt in de woning. Een vochtige woning kan leiden tot gezondheidsproblemen als hoesten, benauwdheid en meer last van allergieën.

In elk huis is vocht aanwezig. Een gemiddeld huishouden produceert 10 tot 15 liter vocht per dag. Dit komt vrij bij koken, wassen, douchen en baden, maar ook door onze ademhaling en doordat we transpireren. Ook door planten en huisdieren kan er extra vocht in huis komen. Een vochtige omgeving is ideaal voor schimmels en huisstofmijten.

Benauwdheid of chronische verkoudheid
Schimmels en huisstofmijten  kunnen leiden tot benauwdheid, hoesten, vermoeidheid, hoofdpijn, uitdroging of chronische verkoudheid. Het zorgt ook voor meer last van astma en allergieën. We verwarren het luchten van een huis soms met ventileren. Ard van Pelt, milieugezondheidskundige van GGD Drenthe, licht toe: “Even flink de ramen open en lekker frisse lucht naar binnen. Dat voelt fijn. Maar een half uur na het luchten is de frisheid alweer verdwenen en hopen de ongezonde stoffen zich op. Een huis moet 24 uur per dag kunnen ademen. Dit lukt alleen als er doorlopend wordt geventileerd.” 

Tips & adviezen om te ventileren
Een fris en gezond huis krijg je door continu te ventileren. Laat luchtroosters altijd open staan en maak ze twee keer per jaar schoon.  Zorg voor extra ventilatie tijdens douchen en koken. Verwarm je huis gelijkmatig, zodat de temperatuur tussen de 19 en 21 graden is. Mocht er toch schimmel in de woning voorkomen, verwijder dit dan met een sopje van water en soda.

Meer praktische tips en adviezen zijn te vinden op www.ggddrenthe.nl.

Bijlagen

Bron: GGD Drenthe
Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Functioneel Beheer

Goed artikel!

Al vind ik het artikel te veel wijzen op het verdrijven van vocht.
Te veel vocht in huis is inderdaad niet goed. Maar te droog ook niet! Wanneer je te veel vocht verdrijft dan krijg je last van andere klachten, zoals opgezette klieren waardoor je een dichte neus en vermoeide ogen krijgt en last van hoesten. Werknemers die op een grote kantoortuin werken met slechte ventilatie herkennen deze klachten.

Een optimale luchtvochtigheid in huis zit tussen de 40% en 60%. Boven deze waarden is niet goed, zoals het artikel omschrijft. Maar te laag dus ook weer niet. Juist de planten op een kamer zorgen voor verzuivering van de lucht. Wanneer de lucht te droog is, zet dan een raam open zodat het vocht juist naar binnen kan komen. Of een verdamper wil ook zijn werk goed doen.

Met vriendelijke groet, Demis Schrekker.