Nieuwsbericht

Online informatie over seksuele ontwikkeling meer bezocht: wat willen ouders en jongeren weten?

Op 18 maart 2019 geplaatst door

Ouders en jongeren hebben in 2018 de informatie over seksuele ontwikkeling veel vaker geraadpleegd dan in 2017. Dat blijkt uit statistieken van Opvoeden.nl en Infovoorjou.nl. Vooral de pagina’s over menstruatie, lichaamshaar en ontmaagding hadden meer bezoekers. Door ouders werd er met name meer gezocht op informatie voor basisschoolkinderen.

Waar lazen ouders het meest over?

Hieronder volgen per levensfase de meest gelezen teksten op Opvoeden.nl.

Baby

Peuter

Basisschoolkind

Puber

Jongvolwassene

Naar welke websites klikten de ouders door?

In alle teksten verwijzen we ouders door naar andere, betrouwbare websites met verdiepingsinformatie. Er werd het meest doorgeklikt naar Kindenseksualiteit.nl, Besnijdeniscentrum.nl, Sense.info en Anticonceptievoorjou.nl. Deze en andere andere websites plaatsen we in de teksten op basis van de criteria die daarover in de schrijfwijzerstaan (pagina 12).

Waar lazen jongeren het meest over?

De informatie die we voor jongeren ontwikkelen, staat op Infovoorjou.nl en Jouwggd.nl. Uit de statistieken van beide websites blijkt dat ook hier meer teksten over seksuele ontwikkeling bekeken zijn. Bij Jouwggd.nl gaat de helft van de top 10 meest gelezen teksten over seksualiteit. Bij Infovoorjou.nl geldt dat voor maar liefst negen teksten. De top 10 daarvan is als volgt:

Wat doen wij met kennispartner Rutgers voor ouders en jongeren?

Rutgers is onderdeel van onze Landelijke Redactieraad, waar ook alle andere kennisinstituten en praktijkprofessionals deel van uitmaken. Samen met hen én ouders en jongeren zelf ontwikkelen we betrouwbare informatie over opvoeden, opgroeien en gezondheid. Met Rutgers stellen we de informatie over seksualiteit en seksuele ontwikkeling samen.

Sinds december 2018 is de website Uwkindenseks.nl van Rutgers uit de lucht en verwijst de organisatie naar Opvoeden.nl als het gaat om informatie voor ouders over seksuele opvoeding en voorlichting. Dit is een mooie vervolgstap in onze samenwerking om ouders van de betrouwbare informatie te voorzien. Eind 2017 deden we al gezamenlijk onderzoek onder het Landelijk Ouderpanel over seksuele opvoeding. Op basis van deze resultatenwerd de informatie op Opvoeden.nl uitgebreid met onder meer tips over het aangeven van grenzen en online seksualiteit.

Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.