Nieuwsbericht

Nieuwsbrief 5 van het NCVGZ

28 maart 2019 | 7 minuten lezen

Nieuwsbrief 5 | 26 maart 2019 


 
Preventie van ziekte wordt steeds belangrijker. Het Nationaal Preventieakkoord, het leefstijlmanifest en het besluit over de geïntegreerde leefstijlinterventie in de basisverzekering zijn stappen in de goede richting. Toch moet de zorg nog veel actiever met preventie aan de slag dan ze nu doet. Vanuit verschillende perspectieven gaan we samen met jou op zoek naar antwoorden. Gebaseerd op evidence based praktische en wetenschappelijke onderbouwing maar soms ook buiten de gebaande paden. Het Nederlands Congres Volksgezondheid is dé plek waar je als professional kennis en inspiratie haalt en brengt om de beweging ‘van nazorg naar voorzorg’ te versterken.

Wetenschap 2.0 op het NCVGZ
Prof. dr. Sarah Durston (Universitair Medisch Centrum Utrecht) trapt het congres af met een prikkelende lezing over grote vraagstukken in de wetenschap en hoe de aanpak daarvan aan het veranderen is. Er is een omslag gaande in de manier waarop we over wetenschap nadenken. Ons huidige wetenschappelijke paradigma stamt van de ideeën van Descartes en Newton en is 350 jaar oud. Het is ontzettend krachtig geweest en ligt aan de basis van de verlichting, onze moderne technologie en Westerse welvaart. Maar er zijn fenomenen die binnen dit ideeëngoed niet goed verklaard kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan bewustzijn, ontwikkelingen in de moderne fysica, leefstijlverandering en het nieuwe concept van Positieve Gezondheid. Bovendien vragen de huidige klimaat- en humanitaire crises om een nieuwe kijk. Wie goed kijkt ziet nieuwe vormen van onderzoek ontstaan. Wat betekent dit voor het Public Health onderzoek? Sarah Durston laat daar haar licht over schijnen. Ben je nieuwsgierig naar haar ideeën? Kijk vast naar het tweegesprek met Sarah Durston voor Café Weltschmerz.

Typisch NCVGZ 
De door Durston aangestipte onderwerpen komen op allerlei manieren terug in verschillende deelsessies in het programma. 

1. In het ochtendblok presenteren vier of vijf genomineerde kandidaten voor de Public Health Proefschriftprijs 2019 hun proefschrift. 
2. De track van de GGD’en zoomt in op onderzoek over gezondheidsgevolgen en het groeiend wantrouwen bij inwoners in het aardbevingsgebied.
3. ZonMw blikt terug (maar vooral ook vooruit) op 20 jaar preventie onderzoek en specifiek op Sociaal Economische Gezondheidsverschillen.
4. Het RIVM neemt ons mee in ontwikkelingen rondom gezondheid en omgeving. Hoe werk je samen tussen wetenschap, beleid en praktijk? Wat kom je daarbij tegen en waar ligt de synergie?
5. Die samenwerking tussen de drie domeinen wordt steeds belangrijker, daarom speciaal aandacht hiervoor in de track Pitch & Patch waar wetenschappers, beleidsmakers en uitvoerders samen bestaande projecten of initiatieven een stap verder te brengen.

Typisch NCVGZ: gebaseerd op evidence based praktische en wetenschappelijke onderbouwing maar soms ook buiten de gebaande paden.

Debat: E-health, daar worden we toch beter van?!
Wie goed kijkt, ziet dat er een commerciële gezondheidsmarkt opkomt. Techbedrijven als Facebook, Apple, Twitter, Alibaba, Amazon.com e.d. investeren flink in de digitale platformeconomie op het terrein van de gezondheidszorg. Een belangrijke notie is dat deze markt niet alleen de ziektezorg digitaliseert, maar vooral ook de consumenten empowert om gezonder te leven. Enerzijds biedt dat enorme kansen voor preventie en gezondheidsbevordering. Anderzijds zijn er publieke belangen te borgen. Wie garandeert dat deze consumentenmarkt voor gezondheid niet elitair wordt en dat het alleen maar de portemonnee van enkele aandeelhouders spekt?

Onder leiding van Lea Bouwmeester gaat een panel hierover met elkaar én jou in dialoog. Wij zijn verheugd dat Jolande Tijhuis (voorzitter van de Raad van Bestuur van GGz-instelling Vincent van Gogh in Venray), Aart-Jan van Triest (CEO van Fit Channel), Theo Hooghiemstra (directeur Hooghiemstra & Partners en Expert-bestuurder bij MedMij) en Thomas Plochg (directeur van de Federatie voor Gezondheid) hun reflecties met u willen delen. Het NCVGZ geeft daarmee een vervolgimpuls aan het debat dat Ucreate, de Economic Board Utrecht, ECP en de Federatie voor Gezondheid in de Ehealth week 2019 startte.

Start samenwerking gezondheidscongressen 
Kick-off van de Rekenkamer: Gezondheid loont!
Een noviteit op het Nederlands Congres Volksgezondheid. Voor het eerst gaan we een interactieve dialoog voeren en als estafettestokje doorgeven aan andere gezondheidscongressen. Onder de titel ‘de Rekenkamer: Gezondheid loont!’ organiseren we op verschillende congressen een terugkerende dialoog over de gezondheid als verdienmodel. Ambitie is om met elkaar gedurende het jaar, stapje voor stapje verder te komen, en synergie te creëren om die kennis en kunde te ontwikkelen. Lees hier meer...
 
Jij kunt ook meedoen! Sluit je aan en meld dat via LinkedIn en/of Twitter door een berichtje te posten dat je bij de Rekenkamer aanwezig zult zijn. Vermeld daarbij de hashtag #gezonderekenkamer. Op die manier kunnen wij het estafettestokje aan elkaar blijvend doorgeven.

Wij in de wereld
De Young Professinals Lynn Zebeda, Salmaan Sana en Hanaâ Benjeddi verkennen in de track “Dromen, denken, durven, doen en doorgaan” - aan de hand van het ervaringsverhaal van jonge dokter Hanaâ in de vluchtelingenkampen van Lesbos - een aantal belangrijke thema’s. Onderwerpen die centraal staan zijn verandering in de zorg, compassie, een beweging starten en zelfzorg. Ga mee op reis langs jezelf en de wereld en onderga een ervaring die het perspectief op jezelf en op de wereld doet prikkelen. Lees hier meer.   


Bonus Track - Topsector Life Sciences & Health (LSH) zet de zorg op zijn kop
Hoe houden we onze gezondheid optimaal en onze zorg voor iedereen toegankelijk, betaalbaar én van hoge kwaliteit? En dat niet alleen. Ook een inrichting van de zorg waar uitgegaan wordt van behoeften van de burgers en waar preventie en zorg op de juiste plek en op het juiste moment worden geboden is gewenst. Een hele uitdaging! Topsector LSH en haar coalitiegenoten zijn daarom een nationale samenwerking gestart, genaamd GROZ, het anagram van het woord zorg. GROZ staat letterlijk voor de kanteling van de zorg en heeft als doel een vitale samenleving waar gezondheid geen doel is maar een middel tot vitaal functioneren. Nieuwsgierig geworden? Kom naar deze bonustrack, waar onder anderen prof. dr. Nico van Meeteren het initiatief illustreert aan de hand van een aantal mooie voorbeelden. Daarna ga je aan de slag met een gezamenlijk vraagstuk.
In de bonus track hebben we vijf heel verschillende, inspirerende sessies. De overige worden verzorgd door: Veiligheid NL, het Ministerie van VWS, de samenwerkende gezondheidscongressen en TNO/KAMG. Het complete programma vind je op de website.

Pitch & Patch / programma bekend
Er zijn 13 interessante pitches ingediend. Elke pitch wordt afgesloten met een concrete vraag aan een deskundig panel, zoals 'Wat is de beste manier om een publieke campagne te voeren over gezond beeldschermgebruik?', 'Hoe zou ik dit project het beste kunnen financieren?"of 'Hoe kunnen we zorgen dat er in de huisartsenpraktijk meer aandacht wordt besteed aan bewegen als primaire preventie?'. Kijk hier vast welke pitches je kunt verwachten.

Verkiezing MIP (Meest Invloedrijke Persoon in de Public Health) 2018
Inmiddels is er een top vijf, bestaande uit (in willekeurige volgorde): Tamara de Weijer, Paul Blokhuis, Mascha Kamphuis, Iva Bicanic en Renske Nijdam.
Deze week is het de laatste mogelijkheid om een naam door te geven. Dat kan nog tot 28 maart. Daarna is het woord aan de vakjury.  

Accreditatie 
Naast het Verpleegkundig Specialisten Register en AbSG is eind vorige week ook door het Kwaliteitsregister Verpleegkundigen & Verzorgenden en Register Zorgprofessionals accreditatie verleend (met 6 punten) aan het congres. Meer informatie vind je ook op de website

Welch Allyn ook dit jaar weer op de Inspiratiemarkt
Spot Vision Screener - Een revolutie in visusscreening bij kinderen
Na een succesvolle deelname aan de Inspiratiemarkt vorig jaar, is Welch Allyn ook nu weer aanwezig!
Verander de manier van visusscreening door in enkele seconden patiënten vanaf 6 maanden te screenen met hoge nauwkeurigheid. De Spot Vision Screener van Welch Allyn zorgt ervoor dat de ontdekking van zichtproblemen bij kinderen gemakkelijker wordt. Ervaar de Spot Vision Screener nu zelf op de Inspiratiemarkt tijdens de NCVGZ! Klik hier voor meer informatie over de Spot Vision Screener of vraag hier meteen een gratis proefperiode aan.

Inmiddels hebben 14 organisaties en bedrijven zich gemeld voor een plaats op de Inspiratiemarkt.Er is nog een Zeer beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Mocht je nog interesse hebben, neem dan zo snel mogelijk contact met ons op.


Honderden zorg-, welzijns- en public health professionals gericht op preventie en gezondheidsbevordering schreven zich al in. Heb je behoefte aan kennisdelen, inspiratie en samenwerken? Met nog slechts een paar weken te gaan is het nú de hoogste tijd om je ook nog aan te melden. 

Namens de organisatiecommissie
 
Anke Peters/deCongresbalie
info@ncvgz.nl
telefonisch bereikbaar op 06-10165256
                                                                       
 

Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je bij ons geregistreerd staat als deelnemer aan het NCVGZ 2018 of nieuwsbriefabonnee. Stel je geen prijs meer op onze nieuwsbrief? Dan kun je ons dat melden op mailadres: info@ncvgz.nl of je hieronder uitscrhrijven.

 

 

 

 


 

 

 

 

 
HomeThema's