Nieuwsbericht

Landelijk Ouderpanel over vaderschap. Ouders ervaren voor en na kraamtijd druk van werkgever

21 juni 2019 | 3 minuten lezen

Langer betaald verlof en een betere balans tussen werk en privé. Dat zijn enkele behoeften van ouders die komen uit een peiling onder het Landelijk Ouderpanel. Op basis van de onderzoeksresultaten hebben we de informatie op Opvoeden.nl hierover aangevuld.

,,Ik ben als aanstaande papa heel erg onder druk gezet om het bedrijfsbelang voor te laten gaan, zowel voor de bevalling als erna. Als er iets zou gebeuren, moest ik komen en ik heb geen enkele dag gekregen. Kort daarop heb ik op staande voet ontslag genomen.” De moeders die aan de peiling meededen, geven aan dat hun man meer uitgerust aan zijn werk had kunnen beginnen als hij langer verlof had. ,,De eerste periode met veel slaapgebrek is gewoon heel zwaar.” 30 procent van de moeders geeft aan dat hun man te weinig tijd had om aan het gezinsleven te kunnen wennen. Hoewel het vaderschapsverlof dit jaar is uitgebreid, vindt 30 procent van de ouders dat vaders twee weken betaald verlof verdienen. 28 procent vindt zelfs dat dat een maand moet zijn.

Meer adviezen over werkdruk en partner ondersteunen

Naar aanleiding van deze peiling hebben we de informatie over vaderschap op Opvoeden.nl aangepast. De tekst Ik als vader is uitgebreid met adviezen over omgaan met werkdruk. De tekst Vader worden bevat meer tips over het regelen van praktische zaken en het ondersteunen van je partner. Het lectoraat Ouderschap en Ouderbegeleiding van de Hogeschool Leiden levert ons komende tijd nog meer bruikbare adviezen aan. We hopen met deze peiling meer vaders voor het Landelijk Ouderpanel te werven, dat zijn er nu zo’n 300! Aanmelden kan via deze pagina.

Reacties van ouders over vaderschapsverlof

,,Beide ouders verdienen één jaar betaald verlof. Voor stabiliteit, ondersteuning, hechting en een band opbouwen. Je kiest samen voor kinderen en het eerste jaar is gewoon heel pittig. Het zou fijn zijn als je dit samen met je partner kunt doen.”

,,De eerste periode met veel slaapgebrek is gewoon heel zwaar. Er verandert een boel, en zoals in ons geval heeft hij ruim een week voor mij moeten zorgen omdat ik me niet kon redden vanwege een keizersnee. Een maand betaald verlof zou ik een goed begin vinden.”

,,Het zou gesplitst moeten worden, zeker twee weken aansluitend op de bevalling en vervolgens ten minste één maand vrij in te delen. Zes weken op zijn minst. Dan nóg lopen wij achter op de rest van Europa. Het verlof van moeders moet ook uitgebreid worden. Ook daar loopt Nederland hopeloos achter.”

,,Ik denk dat het verplicht stellen van vaderschapsverlof het belang van de aanwezigheid van de vader onderschrijft en dat is heel belangrijk.”

Achtergrondinformatie over de peiling

Meer resultaten uit deze peiling vind je in deze samenvatting. Aan de peiling over vaderschap deden 371 ouders mee, waarvan 51 vaders en 320 moeders met een kind van 0 tot 23 jaar. Het Landelijk Ouderpanel is een initiatief van Stichting Opvoeden.nl en Ouders & Onderwijs. Het panel telt bijna 4500 ouders die hun vragen en behoeften over opvoeden en onderwijs delen via online peilingen en onderzoeken. Voortaan meedoen? Meld je dan via deze pagina aan! Benieuwd naar eerdere onderzoeken? Kijk dan bij dit overzicht.

Dit deden de ouders uit het Landelijk Ouderpanel met Vaderdag

HomeThema'sProfessionals