Nieuwsbericht

Eén organisatie voor jeugdgezondheidszorg in Zuid-Limburg

8 juli 2019 | 1 minuut lezen

De Zuid-Limburgse gemeenten hebben besloten dat de huidige vier organisaties voor jeugdgezondheidszorg per 1 januari 2020 opgaan in één nieuwe organisatie, die zal vallen onder de GGD Zuid Limburg. Nu bieden Envida, Meander en Zuyderland jeugdgezondheidszorg aan kinderen van 0-4 jaar en de GGD Zuid Limburg aan jeugd van 4-18 jaar. Door op te gaan in één JGZ-organisatie zet Zuid-Limburg een stap vooruit. Er is geen sprake meer van overdracht van dossiers wanneer kinderen 4 jaar worden. Ook vallen alle kinderen in een gezin onder hetzelfde team. Zo kan de JGZ problemen beter voorkomen of vroegtijdig signaleren.

Achterstanden inlopen
Hoewel het met de meeste kinderen in Zuid-Limburg goed gaat, is de situatie niet gunstig ten opzichte van de rest van Nederland. Er is op vele gebieden sprake van een achterstand. De nieuwe JGZ-organisatie wil de groep kinderen waar het goed mee gaat vergroten. Dit sluit naadloos aan bij de ambitie van de gemeenten: de achterstanden op het gebied van gezondheid inlopen. Meer aandacht voor een gezonde jeugd is één van de prioriteiten. De jeugdgezondheidszorg is hierbij heel belangrijk.

Preventieve aanpak
De jeugdgezondheidszorg heeft vrijwel alle kinderen van 0-18 jaar in beeld en weet of ze gezond opgroeien. Daardoor kunnen problemen worden voorkomen of vroegtijdig worden gesignaleerd. Zo kan de jeugdgezondheidszorg zorgen voor lichtere of kortere hulp. Deze preventieve aanpak draagt er enerzijds aan bij dat kinderen gezond en veilig opgroeien en helpt anderzijds de druk op de jeugdzorg te verminderen en zwaardere zorg te voorkomen. Limburg heeft de op één na grootste groep jeugd die een beroep doet op jeugdhulp en ook het zorggebruik is hoog. 

HomeThema'sProfessionals