Nieuwsbericht

Informatie voor ouders gelijktijdig gepubliceerd met nieuwe JGZ richtlijn Motorische ontwikkeling

5 december 2019 | 2 minuten lezen

De vernieuwde JGZ richtlijn Motorische ontwikkeling is gepubliceerd. Tegelijkertijd staat de geactualiseerde, betrouwbare informatie voor ouders daarover op Opvoeden.nl en alle websites die deze informatie afnemen. Onder andere de teksten over fijne motorieklopen en DCD zijn aangevuld. Het is bij deze richtlijn weer gelukt om de informatie voor professionals en de vertaling ervan voor ouders op hetzelfde moment beschikbaar te stellen!

Nieuw in de teksten is onder meer de informatie over:

  • Kenmerken van DCD.
  • Aanwijzingen dat een loopstoel juist een negatief effect heeft op de motorische ontwikkeling.
  • Het advies van kinder- en jeugdartsen dat kinderen vanaf vier jaar maximaal twee uur per dag buiten schooltijd met een beeldscherm bezig zijn.
  • Fijne motoriek stimuleren.
  • Wanneer peuters leren te lopen.

Achtergrondinformatie over de richtlijnen en de informatie voor ouders

De Richtlijn Adviescommissie (RAC), het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ), TNO en ZonMW deelden met ons de ambitie om de informatie voor ouders meer te betrekken in het proces van de richtlijnen. Uit een nieuwe of gewijzigde richtlijn komt bijna altijd informatie die voor ouders relevant is. Meestal werd dit pas na publicatie van een richtlijn verwerkt. Met het NCJ maakten we afspraken om dat al eerder in het proces op te pakken, zodat ouders de juiste, actuele informatie ontvangen. Hierdoor zagen we vóór de publicatiedatum van de richtlijn wat de gevolgen waren voor de opvoedinformatie voor ouders en konden de teksten daarop aanpassen.

We zijn blij dat we op deze manier bijdragen om professionals een compleet aanbod te bieden, namelijk een nieuwe richtlijn en de bijbehorende informatie voor ouders! Dit lukte eerder al bij:

De informatie voor ouders op de website van het NCJ

De website van het NCJ biedt een overzicht van alle richtlijnen. In alle opvoedgerelateerde richtlijnen is een link toegevoegd naar de bijbehorende informatie op Opvoeden.nl, bijvoorbeeld bij ADHD. Zo maken we het voor professionals nog eenvoudiger om de betrouwbare informatie voor ouders toe te passen in de praktijk!

HomeThema's