Nieuwsbericht

Inspiratiesessie IJslands model: vrijetijdsbesteding jongeren 21.04.2019 in Utrecht

25 februari 2020 | 2 minuten lezen

Aanmelding geopend voor inspiratiesessie Vrijetijdsbesteding

Op welke manier kan zinvolle vrijetijdsbesteding bijdragen aan het welbevinden van jongeren? En kan zinvolle vrijetijdsbesteding onder jongeren het gebruik van alcohol, drugs en tabak voorkomen? Tijdens de inspiratiesessie over het IJslandse preventiemodel onderzoeken we aan de hand van dit model wat de rol van vrijetijdsbesteding kan zijn in preventie. 

Met voorbeelden uit IJsland gaan we in op de rol die zinvolle vrijetijdsbesteding kan hebben op het welbevinden van jongeren. We verkennen de vrije tijd van Nederlandse jongeren en de voordelen die culturele en sportactiviteiten voor jongeren kunnen hebben.

Tijdens deze middag praten we u daarnaast bij over het pilottraject met het IJslandse model in zes Nederlandse gemeenten. 

Praktisch
Datum: Dinsdag 21 april 2020
Tijd: 13:00u - 17:00u
Locatie: De Witte Vosch, Oudegracht 46, 3511 AR, Utrecht
Onderwerp: Vrijetijdsbesteding

Aanmelden?
Wilt u aanwezig zijn bij deze inspiratiesessie? Meld u dan aan op de website van het Nederlands Jeugdinstituut via deze link.

Vrijetijdsbesteding op z'n IJslands
Een groot deel van de tijd van jongeren is vrije tijd. In IJsland zagen ze dat jongeren die deelnemen aan georganiseerde vrijetijdsactiviteiten, beter in hun vel zitten en minder vaak drinken, roken of drugs gebruiken. De afgelopen 20 jaar hebben ze daarom in IJsland, naast andere maatregelen, ingezet op het toegankelijk maken van georganiseerde vrijetijdsactiviteiten voor jongeren. Een groot deel van de IJslandse jongeren brengt hun vrije tijd door met sport-, muziek- en/of cultuuractiviteiten.

Over de inspiratiesessies
Deze inspiratiesessie is de derde bijeenkomst in een reeks bijeenkomsten over het IJslands preventiemodel, georganiseerd door het Trimbos-instituut en het Nederlands Jeugdinstituut. Tijdens deze middagen worden Nederlandse gemeenten en andere geïnteresseerden geïnformeerd over de stand van zaken in de zes gemeenten die als pilot werken met de IJslandse aanpak. Ook worden de beschermende factoren uitgelicht tijdens deze sessies.

HomeThema'sProfessionals