Nieuwsbericht

Handreiking Zwemveiligheid Nieuwkomers geactualiseerd: versie 2020 nu beschikbaar

18 mei 2020 | 1 minuut lezen

De digitale handreiking Zwemveiligheid Nieuwkomers, wat kan jouw gemeente doen? is geactualiseerd en vanaf nu beschikbaar voor gemeenteambtenaren die betrokken zijn bij het vergroten van de zwemveiligheid in hun gemeente. Deze handreiking van VeiligheidNL, GGD GHOR Nederland en Pharos bevat informatie, adviezen en praktische tips over wat je als gemeente kunt doen om verdrinkingen te voorkomen bij nieuwkomers.  

Waarom is deze handreiking van belang?
In Nederland verdrinken jaarlijks ongeveer tachtig inwoners, waarvan gemiddeld negen onder de vijftien jaar. Verdrinking is doodsoorzaak nummer 1 bij jonge kinderen onder de 4 jaar. In de periode 2014-2018 verdronken in Nederland ruim drie keer zo veel mensen van niet-westerse afkomst als van mensen met een Nederlandse achtergrond. Ook in de zomer van 2019 verdronken nieuwkomers in zwembaden, plassen of rivieren.

Relatief veel nieuwkomers zijn minder zwemvaardig dan autochtone Nederlanders. Nieuwkomers beschikken vaak niet over een zwemdiploma en ervaren relatief vaker financiële of organisatorische belemmeringen om zwemlessen te volgen. Ook culturele factoren spelen hierin rol. Daarom is het belangrijk dat nieuwkomers extra goed worden geïnformeerd over de risico’s van water en het belang van zwemvaardigheid.

Aanbod zwemlessen en voorlichting blijkt effectief

Om het aantal verdrinkingsongevallen terug te dringen is het van belang om een multidisciplinaire aanpak te volgen. Het voeren van een actief zwemvaardigheidsbeleid -door het aanbod van zwemlessen te vergroten en voorlichting te geven- helpt en heeft een positief effect op de zwemvaardigheid van nieuwkomers. Deze handreiking ondersteunt daarbij. Je vindt er informatie, adviezen en praktische tips over wat je als gemeente kunt doen om verdrinkingen te voorkomen. Zoals de eerder ontwikkelde infographic ‘Zwemmen in rivieren en springen van bruggen levensgevaarlijk!’ in Arabisch en Tigrinya en vlogs over zwemveiligheid in verschillende talen, gericht op jongeren. Voor vragen kun je terecht bij info@veiligheid.nl.

HomeThema'sProfessionals