Nieuwsbericht

Onderzoek open tuberculose gevangenis Almere, maandag 6 juni 2011

28 juni 2011 | 1 minuut lezen

Naar aanleiding van een recent vastgesteld geval van open longtuberculose bij een gedetineerde van de Penitentiaire Instelling (PI) in Almere is de GGD Flevoland een onderzoek gestart.

Tuberculose is een besmettelijke ziekte die vroeger onder de Nederlandse bevolking veel voorkwam. De ziekte is goed te behandelen. Tegenwoordig komt tuberculose alleen nog veelvuldig voor in zogenaamde risicogroepen. Onder andere gedetineerden vormen zo'n risicogroep. Tuberculose kan opgespoord worden door middel van röntgenfoto’s van de longen.

De GGD Flevoland onderzoekt met terugwerkende kracht personeel en gedetineerden die contact hebben gehad met de patiënt met open tbc om te kijken of er personen besmet zijn geraakt. Besmette personen zijn niet ziek of besmettelijk voor anderen, maar kunnen na minimaal 3 tot 6 maanden zelf wel ziek worden. Personen die besmet zijn geraakt zullen door de GGD Flevoland preventief behandeld worden om te voorkomen dat ze tuberculose krijgen. Personen die eventueel al ziekteverschijnselen hebben zullen eveneens een behandeling krijgen. Vanwege de incubatietijd kunnen we pas over 2 maanden definitief weten of er besmettingen zijn.

Informatie over het onderzoek kunt u vinden op de site van GGD Flevoland.

HomeThema's