Nieuwsbericht

Convenant tegen invoer exotische muggen

27 juni 2013 | 1 minuut lezen

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Vereniging VACO, Bedrijfstakorganisatie voor de Banden- en Wielenbranche hebben op 25 juni 2013 een convenant gesloten om ongewenste invoer van exotische muggen, zoals de Aziatische tijgermug, bij bandenbedrijven te beperken. Dat schrijft minister Edith Schippers in een brief aan de Tweede Kamer over het beleid rondom exotische muggen.

Via het convenant zijn onder andere afspraken gemaakt over het droog invoeren van banden uit risicogebieden waar de tijgermug gevestigd is. Banden uit die gebieden worden vervolgens ook droog opgeslagen aangezien de eitjes in water kunnen uitkomen/ontwikkelen tot larven.

Met het convenant is een nieuwe stap gezet om invoer en verspreiding van de Aziatische tijgermug via gebruikte banden te voorkomen. De mug kan mogelijk ziekten als knokkelkoorts (dengue) overdragen en wordt daarom actief bestreden. Voor de overige maatregelen om vestiging van de tijgermug in Nederland te voorkomen zie de brief aan de Tweede Kamer.

De uitvoering en taken van de GGD betreft exotische steekmuggen vindt u in het document: Beleid bij exotische steekmuggen in Nederland.

HomeThema'sProfessionals