Nieuwsbericht

Online databank met betrouwbare informatie over jongeren

9 april 2014 | 1 minuut lezen

 

Vanaf 1 april heeft Stichting Opvoeden.nl voor gemeenten een online informatiebank gelanceerd, waar betrouwbare informatie voor jongeren te vinden is over zaken als geld seks en verslaving. De informatie is gratis verkrijgbaar.

Stichting Opvoeden.nl heeft de afgelopen tijd informatie van de Kindertelefoon, Jongin én Biblionet ID samengevoegd, opnieuw gestructureerd en herschreven. De gebundelde informatie is vanaf nu flexibel en breed beschikbaar. “Alle gemeenten en CJG’s, maar ook organisaties zoals jongerenloketten, GGD'en of scholen kunnen hiervan gratis gebruikmaken”, vertelt directeur Els Verkerk. “Zij kunnen de informatie op hun eigen lokale websites plaatsen. Maar zij kunnen ook verwijzen naar de informatie op de landelijke website.” Later in april lanceert Stichting Opvoeden.nl de definitieve jongerenwebsite, de tijdelijke url is: jongeren.stichtingopvoeden.nl.

Toegankelijk én betrouwbaar
De informatie is in twee categorieën onderverdeeld, namelijk voor kinderen van 8 tot 12 jaar en voor jongeren van 12 tot 18 jaar. Verkerk: “Het mooie is dat u als afnemer kunt kiezen welke informatie u af wilt nemen, bijvoorbeeld een of beide categorieën”. Alle informatie is gevalideerd: dat wil zeggen dat themainstituten nieuwe en bestaande informatie toetsen aan wetenschappelijke inzichten, richtlijnen en protocollen. Daarnaast zorgt een redactie voor de leesbaarheid en begrijpelijkheid van de teksten. De teksten krijgen een keurmerk, zodat duidelijk is dat het betrouwbare informatie is.

Jongerenparticipatie
Verkerk benadrukt dat het belangrijk is dat de informatie voor en door jongeren ontwikkeld wordt. Daarom heeft Stichting Opvoeden.nl jongeren zelf betrokken bij het kiezen van de onderwerpen en bij het redactieproces. “Zo hebben we op basis van een onderzoek onder jongeren de belangrijkste items geselecteerd uit alle informatie. We gaan jongeren ook structureel betrekken bij het actualiseren van informatie en zij leveren input voor nieuwe onderwerpen. Omdat de informatiebank tot stand komt in samenwerking met jongeren, sluiten we aan bij hun belevingswereld.

Meer weten?
Wilt u meer weten over de jongereninformatie of over de mogelijkheden om hiervan gebruik te maken? Kijk dan op jongeren.stichtingopvoeden.nl of op de website www.stichtingopvoeden.nl. Of neem contact op met de helpdesk: 088 - 1180200 of helpdesk@stichtingopvoeden.nl.

HomeThema'sProfessionals