Nieuwsbericht

Terugblik landelijke bijeenkomst informatievoorziening in het geneeskundig netwerk

18 december 2014 | 3 minuten lezen

Een paar maanden geleden ontstond het idee om een congres of symposium te organiseren over de ontwikkelingen rondom informatievoorziening en GHOR. Een onderwerp dat niet heel veel mensen zou aanspreken, was onze gedachte. Het hoefde daarom ook niet iets heel groots te worden. Dat kwam goed uit want de tijd en middelen om iets te organiseren waren beperkt, maar het enthousiasme was er niet minder om. Met een kleine club vanuit GHOR bureaus en GGDGHOR Nederland werd besloten om op 11 december een Landelijke Bijeenkomst Informatievoorziening in het Geneeskundig Netwerk te organiseren in de Stay-Oaky in Soest.

Er werd een draaiboek gemaakt, de locatie geboekt en een mail uitgestuurd. En tot onze verbazing stroomden de aanmeldingen binnen  tot een totaal aantal van 115 deelnemers vanuit GHOR-bureaus, ziekenhuizen, ambulancediensten, GGD-en en huisartsenposten. Allemaal mensen die meer wilde weten over Netcentrisch werken in de Geneeskundige Zorg, het uitwisselen van gegevens bij ambulancediensten en de werking van het Acute Zorgportaal.

De dag begon met tegenslag door regen, storm en treinen die niet reden, maar met een half uurtje vertraging, een goede kop koffie en een lekkere Soester Soest kon de bijeenkomst beginnen.

Aart Schoenmaker startte met een mooie inleiding door een vergezicht te schetsen hoe informatievoorziening georganiseerd zou kunnen worden. Als voorbeeld verwees hij naar Estland dat als jonge natie grote stappen heeft gezet om als overheid een goede informatievoorziening op te zetten. Daarna volgde Norbert Bosman met toelichting op de ontwikkelingen Netcentrisch Werken in het geneeskundige netwerk. Als 3e spreker gaf Arjan Hanekamp een toelichting op de ontwikkelingen bij AZN over ritlogging, het ontsluiten van slachtofferinformatie en  het centrale beheer van regionale informatie. Het ochtendprogramma werd afgesloten door Gert Koelewijn van Nictiz die vertelde over het Acute Zorgportaal, het uitwisselen van informatie tussen de verschillende partners in de zorg en hoe ziekenhuizen online meldkamers kunnen laten zien of de SEH open dan wel gesloten is.

Het middagprogramma begon met een workshop. Het doel was dat deelnemers zelf zouden vaststellen wat nodig is om Netcentrisch Werken binnen de Geneeskundige Zorg in te richten bij hun in de regio. Op deze manier wilden we handvatten meegeven zodat regio’s zelf aan de slag kunnen gaan om dit concept uit te rollen. De resultaten van de werkgroepen werden direct verwerkt in het Netcentrische systeem, waardoor Jimmy Korswagen na de workshops vanuit één centraal beeld aan de zaal kon vertellen wat de workshops hadden opgeleverd.

Na de workshop nam Sandra Thomassen het woord om een toelichting te geven op de Witte Kaart en af te sluiten met een feestje omdat na jarenlange voorbereiding de Witte Kaart per 1 december live is gegaan in LCMS. Voor de heugelijke feit werd Jan-Willem van Aalst persoonlijke bedankt, die al een lange tijd zich heeft ingezet voor de Witte Kaart.

De dagvoorzitter Femke Seghers Martins die alle sprekers introduceerde en de hele dag minutieus op soepele wijze in goede banen wist te leiden, sloot de landelijke bijeenkomst af, waarna iedereen werd uitgenodigd voor de netwerkborrel.

Terugkijkend kunnen we zeggen dat deze bijeenkomst geslaagd is. Het doel om geïnteresseerde collega’s binnen het geneeskundige netwerk te informeren, is gehaald. Na dit succes wordt gedacht dit te herhalen en in 2015 weer een landelijke bijeenkomst te organiseren over het thema informatievoorziening. De ontwikkelingen op dit gebied gaan snel en informeren over informeren spreekt, gezien het aantal deelnemers, meer mensen aan dan wij bij de start van dit initiatief hadden verwacht. We hopen volgend jaar op weer zo'n goede opkomst en iedereen terug te zien.

Onderaan dit bericht staan alle presentaties van deze dag. 

Sprekers

Organisatie

Voor vragen en advies over de netcentrisch werken en LCMS-GZ, kunt u contact opnemen met Norbert Bosman.

HomeThema'sProfessionals