Nieuwsbericht

GGD Amsterdam onderzoekt nieuwe methode voor hiv-preventie

Op 22 juni 2015 geplaatst door
Sanne van Meeteren

De GGD Amsterdam start een onderzoeksproject onder homomannen en transgenders naar de toepasbaarheid van Pre-Expositie Profylaxe (PrEP) voor hiv-preventie in Nederland. PrEP is een pil met hiv-remmers die een hiv-infectie kan voorkomen. De pil is bedoeld voor mensen die geen hiv hebben, maar die wel een verhoogd risico lopen om geïnfecteerd te raken. Doel van dit project is om te onderzoeken hoeveel mannen PrEP willen gebruiken, hoe trouw de tabletten worden ingenomen, hoe het PrEP gebruik wordt ervaren en of het condoomgebruik verandert. Het is de eerste keer dat PrEP in Nederland wordt toegepast en wereldwijd de eerste keer dat deelnemers in een project de keuze krijgen tussen dagelijks PrEP of PrEP volgens een vaststaand schema voor en na seks zonder condoom. Ook homomannen van buiten Amsterdam kunnen deelnemen aan het project. Zij kunnen zich aanmelden via de website van de GGD Amsterdam.

Mocht je hierover vragen hebben of krijgen, dan vind je informatie in onze factsheet, op de website van de GGD Amsterdam en je kunt terecht bij Elske Hoornenborg, projectleider GGD Amsterdam, via  020 555 5193 of ehoornenborg@ggd.amsterdam.nl. Persvragen kun je doorverwijzen naar Sanne van Meeteren, GGD Amsterdam, 020 555 5151.
 

Nieuwe aanpak hiv preventie
Het aantal hiv-infecties blijft de laatste jaren stabiel. Nederland telt jaarlijks ongeveer 1.100 nieuwe hiv-patiënten, waarvan 370 in Amsterdam. In 2013 werd 71% van alle nieuwe hiv-infecties vastgesteld bij homomannen. Deze groep, aangevuld met transgenders die ook een verhoogd risico hebben op het oplopen op een hiv-infectie, is daarom gekozen als doelgroep voor dit eerste onderzoeksproject.

Nieuwe hiv-infecties vinden plaats ondanks alle voorlichting over veilig vrijen, de beschikbaarheid van goedkope condooms en de via soa-poliklinieken georganiseerde zorg voor risicogroepen, zoals het gratis testen op soa en hiv. Om het aantal nieuwe hiv-infecties verder terug te dringen, zijn nieuwe methoden als PrEP nodig. PrEP is een aanvulling op bestaande preventie strategieën zoals condooms.

Het onderzoeksproject, waaraan 370 mannen kunnen deelnemen, richt zich op interesse om PrEP te gaan gebruiken (hoeveel mensen melden zich aan, waarom willen mensen meedoen), therapietrouw (of iemand de tabletten inneemt zoals is geadviseerd), hoe het is om PrEP te gebruiken, en of de kosten van een dergelijk programma opwegen tegen de kosten die worden bespaard omdat voorkomen wordt dat mensen geïnfecteerd raken met hiv. De deelnemers krijgen de keuze tussen dagelijks PrEP of PrEP volgens een vaststaand schema voor en na seks. De GGD volgt alle deelnemers zeer nauw, zowel op het gebied van gezondheid als dat van seksueel gedrag, waaronder condoomgebruik. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via de website van de GGD Amsterdam. Het project loopt van juni 2015 tot 1 december 2018.

Uitkomsten van het project
De uitkomsten van het project gebruikt de GGD Amsterdam om een advies te geven over het al dan niet opnemen van PrEP als standaard interventie voor hiv-preventie in Nederland.

Samenwerken om hiv-infecties te voorkomen
Dit project is onderdeel van een uniek project gestart onder de naam H-TEAM (Hiv Transmissie Eliminatie AMsterdam), dat ernaar streeft om de verspreiding van hiv in de stad terug te dringen, en naar een verbetering van de prognose van hiv-geïnfecteerden. Het H-TEAM project is een samenwerkingsverband tussen alle partijen die betrokken zijn bij de Amsterdamse hiv-bestrijding en de groepen die het H-TEAM wil bereiken. In het H-TEAM worden alle facetten van de hiv-bestrijding aan elkaar gekoppeld. Door de ontwikkeling en uitvoering van projecten die preventie en behandeling van hiv verbeteren, kan de hiv-epidemie in Amsterdam en daarbuiten op termijn worden teruggedrongen. Bij succes kan de aanpak landelijk worden uitgerold.

Het H-TEAM is een samenwerkingsverband tussen het Amsterdam Institute for Global Health (AIGHD), Stichting HIV-Monitoring (SHM), Soa Aids Nederland, GGD Amsterdam, Hiv Vereniging Nederland, RIVM en de Amsterdamse huisartsen en ziekenhuizen.

Bijlagen

Trefwoorden: PrEP, hiv, hiv preventie
Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.