Nieuwsbericht

GGD Brabant-Zuidoost in beweging.

5 november 2015 | 3 minuten lezen

Sinds januari van dit jaar zijn alle medewerkers van de GGD Brabant-Zuidoost flink in beweging. GGD in beweging is een programma om de positie van de GGD voor de toekomst te versterken. Alle medewerkers worden in het programma verleid om te werken aan de conditie. Het programma startte in januari van dit jaar. Een van de verleidingen was om in je dagelijkse leven en in je werk "het" eens anders te doen. En dat lukt.

GGD in beweging

Medewerkers van de GGD Brabant-Zuidoost werken elke dag voor tevreden klanten; gemeenten, burgers, partners. Maar om tevreden klanten te behouden moeten we blijven inspelen op de vele veranderingen. Dat vraagt om een goede conditie. Daarom is de GGD in Beweging.

Het programma GGD in beweging is een GGD breed programma. Alle sectoren doen mee, waarbij we steeds kritisch kijken wat passend is gezien de dynamiek, kerntaken en specifieke omgeving van een sector.

Do something different

In beweging blijven, werken aan je flexibiliteit, kracht en conditie zijn de metaforen waarmee de GGD Brabant-Zuidoost alle medewerkers wil verleiden om in beweging te komen en te werken aan de conditie. Naast kracht en uithouding is lenigheid heel belangrijk. Want flexibele (lenige) medewerkers kunnen en willen veranderen.

Om letterlijk te kunnen ervaren dat veranderen leuk kan zijn, is de GGD Brabant-Zuidoost daarom gestart met het programma "Do Something Different" (DSD). Dit is een leuk, praktisch en bewezen effectief programma dat je leert om flexibeler te zijn en routines te doorbreken. 189 GGD medewerkers deden er aan mee. Gedurende 8 weken kregen zij per e-mail of sms wekelijks drie "Do’s": kleine, makkelijk uitvoerbare opdrachtjes. Daarnaast ontvingen zij allerlei nuttige tips en wetenswaardigheden die helpen om bepaalde gewoontes te doorbreken.

De "Do’s" konden medewerkers doen tijdens het werk, in een overleg, in de pauze, onderweg naar het werk, thuis, buiten de deur, tijdens het sporten of boodschappen doen; "Fiets eens een andere route naar je werk" "Pak weer eens een oude hobby op" "Maak een afspraak met een oude vriend of vriendin" "Geen GSM vandaag".

Maar ook op de werkvloer deden de GGD medewerkers regelmatig even iets anders; samen lunchen of wandelen, een hobby met elkaar delen, stoelmassages. Het zette aan om binnen en buiten het werk eens uit je "comfort zone" te komen.

Resultaten

Voor de zomervakantie is het programma afgerond en geëvalueerd. Het programma heeft er vooral voor gezorgd dat medewerkers ‘anders’ willen en kunnen doen en routines durven doorbreken. En dat zorgt voor flexibiliteit. Collega’s die het programma doorlopen hebben scoorden na afloop hoger op de positieve gedragingen, en juist lager op de negatieve gedragingen.

Mentaal en fysiek in beweging

Do something different zette medewerkers mentaal flink in beweging. Maar fysiek gezien zitten de meeste medewerkers nog hele dagen achter de PC met maar af en toe een korte onderbreking. Steeds meer onderzoek toont aan dat teveel zitten óók ziek maakt. Daarom doen ze ook dit nu anders. Het kantoor is zo ingericht dat medewerkers worden uitgedaagd om in beweging te komen. Ze kunnen bijvoorbeeld werken op een bureaufiets, vergaderen aan een statafel of overleggen tijdens een wandeling. Enkele stoelen zijn vervangen door een zitbal voor een actievere zithouding.

Voorbeeld

GGD in beweging is niet alleen goed voor de medewerkers maar het programma laat ook zien waar de GGD Brabant-Zuidoost voor staat: Gelukkig gezond! In die zin vervult de GGD dan ook een voorbeeldfunctie naar burgers en partners om meer in beweging te komen.

Zo heeft de GGD enkele wachtruimtes ingericht met hink-stap-sprong stickers en een speel-balansbord zodat kinderen worden gestimuleerd om te bewegen.

De GGD is regelmatig en zichtbaar aanwezig bij sportevenementen zoals de Eindhovense marathon, doordat medewerkers actief deelnemen. We adviseren partners zoals scholen en gemeenten over het belang van (meer) bewegen en de betreffende beleidskeuzes.

Meer weten?

Wilt u meer weten over het programma algemeen of het programma Do something Different in het bijzonder? Dan kunt u contact opnemen met Marjo Blom, m.blom@ggdbzo.nl , tel. 088 0031 301 of met Caroline Duygun, c.duygun@ggdbzo.nl , tel. 088 0031 295. Of klik hier voor een korte presentatie van het programma GGD in Beweging en de activiteiten die de GGD Brabant-Zuidoost ondernam.

HomeThema'sProfessionals