Nieuwsbericht

Hepatitis A uitbraak onder MSM

20 februari 2017 | 1 minuut lezen

Sinds de tweede helft van 2016 is er een uitbraak van hepatitis A onder mannen die seks hebben met mannen (MSM). Bij de gemiddeld 100 meldingen van hepatitis A die het RIVM jaarlijks krijgt, waren de afgelopen 5 jaar geen homomannen die via seks besmet waren geraakt. Sinds de tweede helft van 2016 zijn er in totaal al 17 meldingen onder MSM. Ook in andere Europese landen is een toename te zien onder MSM, onder andere in Engeland en Duitsland. De laatste uitbraak van hepatitis A onder MSM in Nederland was in de periode 2008-2011, er zijn toen 70 mensen besmet geraakt met hepatitis A.
Het RIVM vraagt extra aandacht voor het aanbieden van het combinatievaccin tegen hepatitis A en B aan mannen die in het kader van het HBV-programma voor hun gratis hepatitis B-vaccinatie op het spreekuur komen. Conform het huidige beleid is dan de hepatitis B-vaccinatie gratis en het hepatitis A-vaccin wordt tegen gereduceerde prijs aangeboden in een combinatievaccin. Mannen die er in het verleden voor gekozen hebben zich alleen tegen hepatitis B te laten vaccineren, kunnen zich alsnog voor hepatitis A laten vaccineren via het vaccinatiebureau van de GGD of via de huisarts.
Het RIVM heeft inmiddels een nieuwsbericht over deze uitbraak op haar website geplaatst: http://www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Algemeen_Actueel/Nieuwsberichten/2017/Hepatitis_A_onder_homomannen_in_Nederland

HomeThema'sProfessionals