Nieuwsbericht

Wat kunnen we leren van de Multi Casualty Incidents ervaringen uit Israël?

31 mei 2017 | 1 minuut lezen

Europese steden zijn de afgelopen maanden steeds vaker slachtoffer geworden van terroristische aanslagen. In een korte tijd worden vaak meerdere slachtoffers gemaakt en dit blijft niet altijd beperkt tot één enkele locatie. Daarnaast is de dreiging niet altijd voorbij bij het arriveren van hulpdiensten. In een aantal gevallen hebben we gezien dat de schutter nog actief is (Charlie Hebdo aanslag in Parijs, schietincident in München) of een dreiging bestaat voor een tweede aanslag (Bataclan aanslag in Parijs). We hebben ervaren dat dergelijke aanslagen een grote impact kunnen hebben op de maatschappij, zoals de afsluiting van een stadsgebied (Stockholm) en de angst in de samenleving door de klopjacht naar de verdachten (aanslag kerstmarkt in Berlijn).

Vergeleken met andere gebieden in de wereld, komen dit soort gebeurtenissen -gelukkig- relatief weinig voor in West Europese steden (alhoewel steeds vaker in de afgelopen maanden). Als gevolg hiervan, hebben we relatief weinig praktische ervaring in het bieden van medische zorg tijdens dit soort complexe omstandigheden. Een van de landen die veel meer praktische ervaring heeft met zogenaamde Multi Casualty Incidents is Israël. Wij hebben de unieke kans gehad om de Magen David Adom organisatie twee keer in korte tijd van dichtbij te leren kennen en delen onze ervaringen graag met jullie. Daarnaast denken wij dat een sterk internationaal netwerk van zorgaanbieders, met als doel kennis en ervaring te delen dé weg voorwaarts is. 

In de komend editie van het Vakblad V&VN Ambulancezorg wordt het artikel gepubliceerd. Een PDF bestand van het artikel zal tevens geupload worden op dit platform.

Link naar ons videoverslag:

HomeThema'sProfessionals