Nieuwsbericht

Het Hooghuis prolongeert titel Gezonde Schoolkantine

5 juli 2017 | 1 minuut lezen

Het Hooghuis mag zich ook in 2017 weer een Gezonde School noemen. Net als in 2015 en 2016 hebben alle locaties van de Osse scholengroep als onderdeel van het vignet Gezonde School de titel Gezonde Schoolkantine behaald. De uitverkiezing is een initiatief van het Voedingscentrum. Zij maken zich sterk voor een gezonder voedingsaanbod op vo- en mbo-scholen.

Een gezonde schoolkantine bestaat voor het merendeel uit Schijf van Vijf-producten (zoals fruit, broodjes en salades) en bevat relatief weinig producten buiten de Schijf van Vijf (zoals koek, snoep en snacks). Afhankelijk van de precieze verhouding in het voedingsaanbod verdienen scholen een Zilveren, Gouden of Ideale Schoolkantine Schaal.

Gezond beleid
Marnetta van Raak, Gezonde School-coördinator van Het Hooghuis, is erg blij met de prolongatie van de titel: “Ook dit jaar is het weer een mooie bevestiging van ons gezonde beleid. Goede voeding is belangrijk om te presteren. Daarom besteden we veel aandacht aan gezond eten, voldoende bewegen en een vitale leefstijl die voor iedereen bereikbaar is. Dat doen we in onze schoolkantine, maar ook tijdens de lessen.”

Volgens Van Raak is het belangrijk dat leerlingen zélf leren kiezen: “Wat dat betreft komen theorie en praktijk in de schoolkantine perfect samen. Het is bij uitstek de plek waar jongeren ontdekken dat gezond eten lekker is. Gelukkig zien we terug dat onze focus op gezonde voeding werkt: leerlingen maken zichtbaar gezondere keuzes.”

Daadkracht
Als Gezonde School-adviseur van de GGD Hart van Brabant is Marieke Bootsma onder de indruk van de daadkracht van Het Hooghuis: “Ondanks een drukke agenda geven ze écht prioriteit aan hun breed gedragen gezondheidsambities. De nauwe samenwerking van een gepassioneerde Gezonde School-coördinator, het kantinepersoneel en de directie zorgt ervoor dat Het Hooghuis op alle locaties hun Kantineschalen opnieuw heeft weten te behouden. Een topprestatie!”

Kantine als leerwerkplek
Het Hooghuis zet de gezonde schoolkantine ook in als leerwerkplek. Dagelijks lopen er leerlingen van de afdelingen Zorg & Welzijn en Horeca, Toerisme & Voeding (HTV) en afdeling Horeca van de Singel stage in de keukens van de schoolkantines.

Van Raak: “Op al onze scholen verzorgen leerlingen onder professionele begeleiding de gezonde schoolkantine. Zo vullen ze hun leerproces aan met levensechte praktijksituaties in een bedrijfsmatige opzet. Hartstikke mooi, want op die manier snijdt het mes aan twee kanten.”

HomeThema's