Nieuwsbericht

Laat je niet besnijden op je vakantie

27 juli 2017 | 1 minuut lezen

Jaarlijks lopen veertig tot vijftig meisjes in Nederland het risico op vakantie besneden te worden. Sahra Muse probeert daar wat aan te doen.

Toen Sahra Muse een klein meisje was, speelde ze in haar Somalische geboortedorp altijd met twee buurmeisjes. Elke ochtend wachtte ze voor hun deur tot ze naar buiten kwamen, en dan was het spelen tot de zon onder ging. Maar op een dag kwamen ze niet. „Toen voelde ik al dat er iets niet helemaal goed was”, vertelt Muse nu, decennia later, in haar woning in Vlaardingen. ’s Middags kwamen ze niet naar buiten, ’s avonds ook niet.

De volgende ochtend werd er heel vroeg bij het huis van Muse aangebeld: nu was de vijfjarige Sahra zelf aan de beurt. „Binnen een week waren alle meisjes in de straat besneden”, vertelt ze. „Ik denk dat de besnijdster er speciaal voor had vrij genomen.”

In Nederland wonen zo’n 29.000 meisjes en vrouwen die besneden zijn, zo stelt kennisinstituut Pharos. De grootste groep, zo’n 5.000 meisjes, woont in en rond Den Haag, vooral in Escamp, Moerwijk en de Schilderswijk.

Meisjesbesnijdenis is sinds 1993 verboden. En sinds 2006 is het ook verboden meisjes die in Nederland wonen naar het land van herkomst te sturen om ze dáár te laten besnijden. Toch gebeurt dat nog steeds, bijvoorbeeld als meisjes op familiebezoek gaan in het land van herkomst. Veertig tot vijftig meisjes lopen elk jaar het risico dat dit gebeurt. 

Lees het volledige artikel op de website nrc.nl.

HomeThema'sProfessionals