Nieuwsbericht

Hoe aanvaardbaar zijn opvoedadviezen voor ouders uit diverse culturen?

Op 29 november 2017 geplaatst door

Praat met je kind over homoseksualiteit, laat je kind zelf risico’s ontdekken, blijf rustig als je kind een driftbui heeft: het zijn voorbeelden van adviezen die gegeven worden bij verschillende onderwerpen op Opvoeden.nl. Door middel van online peilingen en feedback uit het Landelijk Ouderpanel weten we dat deze adviezen voor een groot deel als nuttig worden ervaren. We willen echter meer inzicht krijgen in hoe ouders uit diverse culturen hier tegenaan kijken. Daarom is onderzoeker Christa Nieuwboer voor Stichting Opvoeden.nl een onderzoek gestart onder deze ouders.

In dit onderzoek spreekt Nieuwboer met zo’n 50 ouders van verschillende afkomst. Dat doet zij door aan te sluiten bij bijeenkomsten van bijvoorbeeld CJG Rijnmond, GGD Gelderland-Zuid en de Opvoedparty. ,,Ik geef ouders vanuit verschillende culturen de kans om feedback te geven op opvoedadviezen. Dat geeft inzicht in wat voor hen aanvaardbaar is en wat niet. Wie de dominante waarden niet deelt, kan moeite hebben met bepaalde adviezen. De resultaten geven inzicht in wat er onder deze ouders speelt en welke adviezen voor hen wel en niet bruikbaar zijn. Stichting Opvoeden.nl stelt zich daarmee heel kwetsbaar op. Het onderzoek houdt de organisatie een spiegel voor: geeft de opvoedinformatie wel altijd antwoord op de vragen die ouders echt hebben?”

Marokkaanse, Turkse en Surinaamse ouders

Voorafgaand aan het praktijkonderzoek zocht Nieuwboer op basis van cijfers en literatuur uit wat de grootste culturele groepen in Nederland zijn. Van de niet-westerse groepen in de grote steden gaat het vooral om Marokkaanse, Turkse en Surinaamse ouders. Vervolgens is gekozen om met name met niet-westerse opvoeders in gesprek te gaan over de opvoedvragen die bij hen spelen en wat zij van de adviezen van Opvoeden.nl vinden.

Bijvoorbeeld door hen te vragen om een lijst met adviezen uit de teksten te beoordelen. ,,De adviezen van Stichting Opvoeden.nl zijn samengesteld met deskundigen uit de wetenschap en praktijk. Dat maakt het betrouwbaar, maar de opvoedinformatie is pas écht valide als ouders ermee uit de voeten kunnen. De adviezen worden sterker als de stem van zo veel mogelijk ouders, in al hun diversiteit, meegenomen wordt. Daarmee vermijd je eenzijdigheid en verhoog je de bruikbaarheid voor grotere groepen ouders.”

‘In sommige culturen wordt écht niet over seksualiteit gepraat’

Naast het praktijkonderzoek, voert Nieuwboer een toets uit op zo’n 20 teksten van Opvoeden.nl aan de hand van literatuur. Ze geef daarbij aan of er duidelijk een modern, een neutraal of een traditioneel perspectief achter het advies zit. Een voorzichtige conclusie op dit moment is dat een groot deel sterk modern gekleurd is en dus minder goed aansluit op de opvoedvragen van ouders die traditionele waarden hoog houden.

Bijvoorbeeld als het gaat om seksualiteit. Nieuwboer: ,,In Nederland zijn wij gewend om jongens en meisjes op dezelfde manier te behandelen. Ook als het om seksualiteit gaat. Het advies is bijvoorbeeld om met kinderen te praten over anticonceptie. Dat is niet vanzelfsprekend. Een meer traditioneel perspectief is om geen seks voor het huwelijk te hebben. Zo’n advies is dus niet voor alle ouders aanvaardbaar. Zo is ook het advies ‘praat met je kind over menstruatie en over zaadlozing’ misschien wel te makkelijk. In sommige culturen wordt er écht niet over gepraat. In het onderzoek kunnen ouders vertellen wat zij hierin nodig vinden en welk advies hen zou ondersteunen.” De resultaten van het onderzoek leiden mogelijk tot aanpassingen van teksten of de Schrijfwijzer.

Op welke online platforms zijn deze ouders actief?

Tot slot onderzoekt Nieuwboer op welke online platforms ouders uit verschillende culturen actief zijn. Via deze platforms kunnen we de ouders kennis laten maken met de betrouwbare opvoedinformatie, maar ook oproepen doen voor bijvoorbeeld het Landelijk Ouderpanel.

Meer weten?

Wil je een bijdrage leveren aan dit onderzoek, heb je vragen of ken jij online platforms waar deze ouders op actief zijn? Neem dan contact op met directeur Els Verkerk via els.verkerk@stichtingopvoeden.nl of 088-11 80 200. Benieuwd naar wat we nog meer doen op het gebied van diversiteit? Lees dan dit artikel waarin Christa Nieuwboer vertelt over het project met vrouwelijke migranten in Den Haag.

Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Organisatie: Stichting Opvoeden.nl
Functie: Communicatiemedewerker