Nieuwsbericht

Voor Elkaar In Rijnmond

18 december 2017 | 1 minuut lezen

Meer dan 70 ambtenaren, wethouders, zorgverzekeraars en eerstelijns zorgprofessionals kwamen bij elkaar om kennis en ideeën uit te wisselen over de lokale en regionale aanpak van gezondheidsachterstanden. Daarbij stonden we stil bij het gedachtengoed van de drijvende kracht achter ‘Voor elkaar in Rijnmond’, de onlangs veel te vroeg overleden directeur Publieke Gezondheid Elly van Kooten. 

Het afgelopen jaar zijn meer dan 80 etalageprojecten in kaart gebracht en op meerdere manieren is het thema gezondheidsachterstanden breed geagendeerd bij de wethouders die samen het Algemeen Bestuur van de GGD regio vormen.

De bijeenkomst werd deskundig geleid door dagvoorzitter Joost Kadijk. In een aftrap met een terugblik op het afgelopen jaar kwam naar voren dat aandacht voor achterstanden telt! Continue aandacht betekent ook dat meer kansen worden gezien, om de positie van mensen met gezondheidsachterstanden, vanuit veel invalshoeken te versterken. Belangrijk is dat dit, met de mensen zelf, vanuit een integrale aanpak gebeurt. Dit zagen we ook terug in de etalageprojecten. Vier daarvan waren uitgenodigd om een pitch te houden, als voorschot op veel interessante gesprekken in de ‘open space’ sessie. Bij Healthy Pregnancy 4 All werd duidelijk dat maatwerk tot enorme resultaten leidt – een afname van 40% van perinatale sterfte! Daarna was het podium voor VGZ en de gemeente Rotterdam om het Rotterdampakket te presenteren. Daarin wordt op creatieve wijze samengewerkt, expliciet rond EN met mensen in achterstandssituaties. Voorbeelden hieruit zullen we binnenkort delen op www.gezondin.nu.

Paulina.nu is een samenwerkingsverband tussen private en publieke zorgorganisaties op Goeree-Overflakkee, gebaseerd op het gedachtengoed van mevrouw Paulina van Weel-Bethesda. Het is nog volop in ontwikkeling en zeer ambitieus, maar er worden goede stappen gezet samen met zorgverzekeraar CZ. Ook hier werd lang over gesproken in de ‘open space’ sessie.

Last but not least spraken de beweegmakelaar uit Ridderkerk en een huisarts over de toeleiding van mensen met gezondheidsachterstanden van de huisartsenpraktijk (maar ook bijvoorbeeld van de voedselbank of het welzijnswerk) naar de beweegmakelaar. Deze private ondernemer is zo enthousiast over het resultaat dat hij van plan is om niet alleen bewegen in te zetten maar ook sociale activiteiten.

De afsluiting van de dag, met een panel uit verschillende professies, gaf een eensgezind beeld: gezondheidsachterstanden blijven op de agenda bij zowel gemeenten als zorgverzekeraars, en regionale uitwisseling zoals vandaag, zet het vizier weer op scherp en nodigt uit tot volgende bijeenkomsten.

HomeThema's