Nieuwsbericht

Hepatitis B-inenting voor alle kinderen

24 augustus 2011 | 1 minuut lezen

Voortaan krijgen alle kinderen die geboren zijn op of na 1 augustus 2011 een inenting tegen hepatitis B aangeboden. De minister van VWS volgt daarmee het advies op van de Gezondheidsraad om de inenting op te nemen in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Hepatitis B is een ernstige leverziekte die veroorzaakt wordt door een virus.

Op dit moment krijgen kinderen die een verhoogd risico hebben op hepatitis B deze inenting al. Dit zijn kinderen van een moeder met een chronische hepatitis B-infectie, kinderen van wie tenminste één ouder afkomstig is uit een land waar hepatitis B vaak voorkomt en kinderen met het syndroom van Down. Ook buiten het Rijksvaccinatieprogramma laten al veel mensen zich inenten die risico lopen op een hepatitis B-infectie. Zo kunnen werknemers uit de gezondheidszorg en reizigers naar landen waar veel hepatitis B voorkomt zich laten inenten. Ook mensen die in seksuele relaties risico lopen krijgen inenting aangeboden.

Toch is vaccinatie van kinderen en volwassenen met verhoogd risico niet voldoende om de ziekte hepatitis B in Nederland voldoende te bestrijden. Er komen steeds vaker hepatitis B-infecties voor buiten deze risicogroepen. Ook zonder risicogedrag kan je als mens dus ergens in je leven risico op een besmetting lopen. Bijvoorbeeld via werk, reizen of een seksuele relatie met iemand die uit een land komt waar veel hepatits B voorkomt. Ook al is de kans om hepatitis B op te lopen relatief klein de gevolgen van de ziekte zijn groot.

Meer informatie vindt u onder www.rivm.nl/rvp

HomeThema'sProfessionals