Nieuwsbericht

Preventie als mindset - redactioneel Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen

Op 22 maart 2018 geplaatst door

Stel je voor dat we er samen alles aan doen om gezond te blijven of worden. Dat iedereen zo denkt en dat aandacht en geld gaan naar gezondheid. Hoeveel zou onze kwaliteit van leven dan stijgen!? Niemand is hiertegen, toch gebeurt het niet. Hoe komt dat? En wat kunnen we er samen aan doen?

Onze welvarende samenleving verdient het om gezond te zijn en blijven. Dat vraagt om een andere denkwijze en investering in gezondheid. Dat we het cooler vinden om onze tijd te besteden aan gezond zijn en blijven, dan aan ongezond gedrag en ziek zijn. Dat we kunnen genieten van een pompoensoepje. Dat we net zo willen schaatsen als onze grote voorbeelden Sven en Ireen. Dat de BOB je niet alleen het veiligst thuisbrengt, maar ook het lekkerst zoent. In de kern vraagt dat om een andere mindset. Eentje waarin we voorkómen daadwerkelijk beter vinden én waarderen dan genezen. En waarin we dat samen als collectief doen in plaats van alleen. Preventie als mindset dus. IJsland laat zien dat het kán.

Nu zit preventie ontegenzeggelijk in de lift. Steeds meer Nederlandse politici, beleidsmakers, verzekeraars, professionals en ook burgers zien de noodzaak van meer preventie om de gezondheidszorg toekomstbestendiger te maken. Op zich geen vreemde gedachte. Veel westerse landen dweilen met de kraan open. Mensen leven ongezonder, bewegen niet genoeg en krijgen steeds meer (chronische) ziekten. Tegelijkertijd is er wel een toegankelijk zorgstelsel, maar dat focust op reparatie van ziekten en het leveren van zorg. Dat leidt tot een onnodig hoog zorggebruik. Als overheden dit patroon willen doorbreken en de zorg willen ontlasten, zullen ze moeten investeren in gezond blijven, leefstijlondersteuning, gezonde leefomgevingen. In preventie als mindset dus.

In het politieke debat over het zorgstelsel wordt de link met preventie wel gelegd, maar ontbreekt effectieve gezamenlijke actie. Dit komt doordat de prikkels in het huidige systeem gericht zijn op het behandelen van ziekte en daaraan verdienen, en niet op preventie. Dat model moeten we dus omdraaien. Laat de samenleving gezondheid en vitaliteit stimuleren en belonen.

Dat is wat iedereen wil en zegt. Nu nog de daden. Wie durft? Wie doet mee in deze beweging van het gezond houden van mensen en hen hierin ondersteunen voordat het ‘te laat is’? Want één ding is zeker: samen kunnen we het gezondste land ter wereld worden. We hebben iedereen nodig, de gezondheidszorg, onderwijs, werkgevers, zorgverzekeraars, de publieke gezondheidssector, enzovoort.

Tegen dit decor is het duidelijk dat het Nederlands Congres Volksgezondheid vernieuwd moet worden. Wij hebben de afgelopen maanden hard gewerkt om het congres van een nieuw bijdetijds format te voorzien. Als jaarlijks platform voor de laatste stand van zaken op het terrein van preventie en gezondheidsbevordering in Nederland willen we als congres zelfbewust en nadrukkelijker de brug slaan met de samenleving en de veranderingen die daarin plaatsvinden.

De nieuwe programmering geeft wat ons betreft prachtige aanknopingspunten. Er zijn zes inhoudelijke sporen en drie zijsporen georganiseerd rondom belangrijke thema’s als e-health, big data, mentale gezondheid, jeugd, infectieziekten, de veranderende rol van de wetenschap en langer gezond (thuis) leven. We kiezen thema’s die aansluiten bij de veranderingen in de samenleving. En grijpen de kans aan om samen te gaan werken aan het uitwerken van ideeën en onderzoeksresultaten, zodat deze bijdragen aan gezondheid. We nodigen u daarvoor van harte uit om een actieve bijdrage te leveren. Dus zorg ervoor dat u er op 10 april aanstaande bij bent.

Lea Bouwmeester · Thomas Plochg

Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Huisarts en Kaderhuisarts Hart en Vaatziekten

De link naar de website klopt niet!

Organisatie: GGD GHOR Nederland (Organisatiebeheerder)
Functie: Communicatieadviseur
Organisatie: IZER Eerstelijns zorggroep Rotterdam Rijnmond
Functie: Huisarts en Kaderhuisarts Hart en Vaatziekten