Incest

Wat als je kind misbruikt wordt door een familielid? 

Gevolgen van incest

Misbruikt worden door een familielid is voor kinderen meestal een zeer ingrijpende ervaring. De dader is immers iemand die dicht bij je kind staat. Je kind voelt zich daardoor onveilig, machteloos en bang. Het beschadigt het zelfbeeld en het vertrouwen van je kind. Ook als je kind ouder wordt, kan het hier last van blijven houden. De gevolgen zijn niet altijd te zien of te merken.

Trouw aan eigen ouders

Kinderen zijn trouw aan hun eigen ouders. Ook als ze door hun eigen vader of moeder misbruikt worden. Daarom vinden ze het moeilijk om het te vertellen. Ze schamen zich ervoor, of denken dat het hun eigen schuld is. Ook als de dader een familielid is van hun vader of moeder, vinden ze het mogelijk heel moeilijk om erover te vertellen. 

Let op de signalen van seksueel misbruik

Als je denkt dat je kind misbruikt wordt, kun je op een aantal signalen letten.

Aangifte doen?

Seksueel misbruik is strafbaar. Je zoon of dochter kan een vrijblijvend gesprek hebben bij de politie. Dan vertellen ze wat het inhoudt om aangifte te doen. Ook kan de politie je kind lichamelijk laten onderzoeken.

Zorg dat je kind veilig is

Het is heel belangrijk om ervoor te zorgen dat je kind veilig is. Daar moet je echt alles voor doen. Zoek hulp via je eigen huisarts of via Veilig Thuis: 0800-2000.

Je eigen huisarts en Veilig Thuis kunnen je verwijzen naar bijvoorbeeld een instelling voor geestelijke gezondheidszorg voor de jeugd (jeugd-GGZ). Daar kan je kind hulp en begeleiding krijgen bij het verwerken van wat er gebeurd is. In veel regio's zijn therapeuten gespecialiseerd in hulp na seksueel misbruik.

Zoek hulp voor jezelf

Als je kind misbruikt is, schrik je natuurlijk en gaat er van alles door je heen. Probeer je kind hier niet teveel mee te belasten. Praat erover met een andere volwassene, bijvoorbeeld een vriend of vriendin, je buren of de huisarts. Je kunt ook voor advies (anoniem) bellen met Veilig Thuis.

Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.