Ouderschap

Het is een heel bijzondere gebeurtenis om een baby te krijgen en vader of moeder te worden. Er gaat van alles veranderen in je leven. Hoe ga je dat aanpakken en wat moet je allemaal regelen? Het is belangrijk om daar al in de zwangerschap goed over na te denken, want als het kind er eenmaal is, heb je tijd en rust nodig zodat je een band met je kind kunt opbouwen en het veel aandacht kunt geven.

De zorg verdelen

Wanneer zorg jij voor het kind en wanneer doet je partner dat, of iemand anders? Spreek dat af tijdens de zwangerschap. Hoe je de zorg en de taken verdeelt is voor iedereen anders, en hangt ook af van je werk en je omstandigheden.

Welk type ouder ben je?

Weet je al wat voor type ouder je wilt zijn? Ben je voor een strenge maar rechtvaardige aanpak, of kies je bijvoorbeeld voor een vrije opvoeding? Het is handig om daar nu al over na te denken en je een beetje voor te bereiden. Je kent vast wel mensen die je leuke ouders vindt. Heb je zelf een leuke jeugd gehad? Dan zijn jouw ouders misschien je grote voorbeeld. Heb je geen leuke jeugd gehad, dan wil je het misschien juist heel anders aanpakken. Praat eens met je partner over jullie verwachtingen, en praat bijvoorbeeld met vrienden en familieleden over hun ervaringen. Je hoort dan allerlei verschillende invalshoeken, zodat je zelf een goed beeld kunt vormen over hoe jij je kind wilt opvoeden.

Niet in Nederland geboren

Als je zelf in een ander land geboren bent en je familie ver weg woont, kun je juist in je zwangerschap je familie erg missen. Als je van buitenlandse afkomst bent, ben je misschien ook gewend aan heel andere gewoonten en regels rondom zwangerschap en geboorte dan de Nederlandse gebruiken. Dan is het belangrijk om steun te vragen aan mensen die je vertrouwt.

Vragen stellen

Als je je niet zeker voelt over je zwangerschap of hoe de bevalling zal verlopen, kun je gewoon vragen stellen. De verloskundige, de huisarts en andere hulpverleners zijn er voor iedereen. Ze zijn gewend dat vrouwen en mannen die een kind gaan krijgen veel vragen stellen. Je kunt de gesprekken voorbereiden met je eventuele partner of iemand anders met wie je een goede band hebt. Je kunt alleen gaan, of je partner of iemand anders meenemen. Als je geen of weinig Nederlands spreekt, is het inzetten van een tolk mogelijk.

HomeThema'sProfessionals