Blog

Hoera, de examens staan weer voor de deur!

Geschreven door Inge Parlevliet, moeder van Bas

Het examenvirus waart weer rond in huis, nu is de jongste zoon aan de beurt! Een paar weken geleden is de aanloop naar het eindexamen al begonnen met extra examentraining op school voor zoon Bas. Het begint dan al met keuzes maken, welk vak moet nog extra geoefend worden. En dit jaar zijn de eisen voor het slagen nog hoger als andere jaren! Een dikke onvoldoende voor Engels betekent een herexamen of zakken. Geen compensatie van hogere cijfers!

Het eindexamen is maar een momentopname, ik zou graag zien dat een portfolio van de afgelopen zes jaar meeweegt in het wel of niet slagen. Dat geeft een beter beeld van een kind, hoe hij zich ontwikkeld heeft in die afgelopen tijd. En het geeft veel minder stress voor de komende tijd. Voor de schoolbesturen een oproep om na te denken over een andere vorm van toetsing.

Tja en waar loopt (bijna) iedere puber nu tegen aan... planningen maken! Als ouders ondersteunen we hem daarmee, maar de uitvoering daarvan is nog wel eens moeilijk; want het is nu toch vakantie roept hij dan. Kinderen onderschatten zichzelf daarin, het laatste moment is soms al te laat.

Maar zoonlief heeft een ijverig vriendinnetje en ze zijn nu al drie dagen aan het studeren in de bibliotheek. Daar is het stil en geen afleiding van sociale media. Hij krijgt er steeds meer vertrouwen in. Bij vriendinnetje slaat de stress wel toe, zeker na het zien van de aankomende puntentelling; deze is al zichtbaar op de site van hun school. Faalangst is een van de grote valkuilen voor veel jongeren in zo’n periode. Op een aantal scholen wordt hier in het eindexamen jaar aandacht besteed.

Voor ons als ouders is de komende tijd een rol weggelegd in het steunen, stimuleren en af en toe een klein beetje sturen. Bij onze zoon hoeven we niet teveel te sturen, anders haakt hij af. Uiteindelijk is hij ook op een leeftijd om meer zelf te kunnen bepalen hoe hij het wil doen. En ik hoop dat er dit jaar geen toestanden meer ontstaan rondom examenfraude.

En na de examenperiode…… duimen dat hij het gehaald heeft en dat hij kan beginnen aan zijn vervolgstudie.

Ik wens alle kinderen en de ouders succes in deze periode.

Inge Parlevliet
Bestuurslid V&VN Fractie Jeugd

Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.