Blog

Wat mag ik eten als ik zwanger ben?

Geschreven door Astrid Postma-Smeets, Senior Voedingskundige van het Voedingscentrum

Veel vrouwen maken zich tijdens hun zwangerschap zo druk over voedingsmiddelen die ze níet mogen eten, dat ze bijna vergeten hoe belangrijk het is om gewoon gezond te eten.

Al googelend, op fora of via vrienden en familie komen zwangeren allerlei weetjes en adviezen tegen. “Als je zwanger bent, mag je geen carpaccio.” Of “Eén glaasje alcohol kan geen kwaad.” Sommige van deze weetjes zijn waar, anderen zijn fabels. Ook adviezen zoals “Je kunt beter niet te veel kruiden gebruiken als je zwanger bent.” kunnen verwarring scheppen, want wat is ‘te veel’?

Tijdens een zwangerschap kunnen vrouwen gelukkig vrijwel alles gewoon blijven eten. Toch zijn er een aantal dingen waar een aanstaande moeder rekening mee kan houden om de risico’s voor haarzelf en haar ongeboren kind te verkleinen.

Ziekteverwekkers zoals de bacterie Listeria monocytogenes (die voor kan komen in rauwe producten bijv. vleeswaren) kunnen leiden tot vroeggeboorte of een miskraam. Door producten waar ziekteverwekkers vaker in voorkomen te mijden óf door en door te verhitten, wordt het risico op besmetting kleiner.

Van sommige vitamines hebben vrouwen in hun zwangerschap juist wat extra nodig. Het gebruik van foliumzuurtabletten is bijvoorbeeld vlak voor en vroeg in de zwangerschap belangrijk. Extra foliumzuur verkleint de kans op geboorteafwijkingen, zoals afwijkingen aan ruggengraat en gehemelte. Met het eten van voedingsmiddelen kan deze hoeveelheid foliumzuur niet worden ingenomen. Daarom is er een suppletieadvies voor foliumzuur.

Om te voorkomen dat vrouwen tijdens hun zwangerschap producten gaan mijden zonder dat dat nodig is of juist te veel gaan nemen van producten moeten deze vrouwen voor goede informatie bij betrouwbare bronnen terecht kunnen. Online is Opvoeden.nl een toegankelijke website die overzichtelijk informatie biedt. Voor meer uitleg, duiding en persoonlijk advies zijn professionals de beste steun voor aanstaande moeders.

“Mag ik dat allemaal wél?!” Tijdens de zwangerschap is een kind volledig afhankelijk van de voeding en voedingsreserves van de moeder. Een gezonde voeding helpt een kind een gezonde start te maken en ook voor zwangere vrouwen betekent dit eten volgens de Schijf van Vijf!

Astrid Postma-Smeets
Senior Voedingskundige
Voedingscentrum

Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.