Activiteit

Postmortaal interval

24 maart
Locatie: NSPOH, Utrecht
Tijd: 09:30 tot 16:30
Type: Cursus

Werk je als forensisch arts of als huisarts? Dan ben je bekend met postmortale verschijnselen en Henssge om tot een postmortaal interval te komen. Maar hoe accuraat zijn deze verschijnselen en methode? Als je een antwoord wilt op deze vraag, doe dan deze eendaagse module. Kijk voor meer informatie op ‚ÄčPostmortaal interval

Wat je leert

Leer de tijdsduur na overlijden schatten

Je kunt deze module volgen als bij- of nascholing. Tevens is hij incompany uit te voeren.

Postmortaal interval is de richtlijn die beschrijft hoe we inschatten hoeveel tijd er verstreken is nadat iemand is overleden. Deze informatie is cruciaal om de situatie rondom het overlijden in kaart te kunnen brengen.

Wat zijn de nieuwste inzichten in het bepalen van het postmortaal interval? Tijdens deze dag duiken we in de wereld van de tafonomie. We exploreren de (on)mogelijkheden in het bepalen van het postmortaal interval over de hele range van ontbinding. De basis, zoals de Henssge methode en de ontbindingsscore, komt aan bod en wordt kritisch beschouwd op basis van recent wetenschappelijk onderzoek. Je krijgt handvatten voor praktijkonderzoek voor die situaties die voorbij gaan aan de ‘normale’ situatie. We sluiten af met antropologie en de Bellringer test: hoe achterhaal je of gevonden botten menselijk of dierlijk zijn, en of ze vers zijn of archeologisch?

Na afloop van deze eendaagse module:

  • weet je of botten menselijk of dierlijk zijn.
  • ben je bekend met de Henssge-methode.
  • ben je bekend met postmortaal interval-verschijnselen.
  • kun je een gedegen schatting maken van de tijdsduur na overlijden.
Geplaatst door:
Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.