Document

Biocahier: Wat als antibiotica niet meer werken

Marie-José Linders
8 februari 2016 | 1 minuut lezen

Antibioticaresistentie wordt gezien als een van de grootste problemen voor de gezondheidszorg van de 21ste eeuw. Veel bacteriën zijn ongevoelig geworden voor antibiotica, waardoor een blaasontsteking of een knieoperatie levensbedreigend kan uitpakken. Wat kunnen we doen als antibiotica niet meer werken? 

In dit cahier beschrijven wetenschappers, arts-microbiologen, epidemiologen, biologen, huisartsen, dierenartsen, beleidsmedewerkers en juristen de vele aspecten die spelen rond antibioticaresistentie.

Het cahier is nu voor € 7,50 te bestellen bij BioMaatschappij.nl en je kunt de pdf gratis downloaden.

1 document toegevoegd
4 mei 2020

Ik heb de veiligheid en effectiviteit van chloordioxide onder de loep genomen en zie dit nu als een potentieel antibioticum. Er is alleen nog veel te weinig onderzoek gedaan naar het gebruik van chloordioxide als antibiotica, zeker voor wat betreft de lange termijneffecten. 

Ik heb alle online beschikbare onderzoeken naar de effecten van orale inname van een verdunning met chloordioxide op een rij gezet. Ik heb de onderzoeken geselecteerd die qua gebruikte hoeveelheid en concentratie overeen komen met gebruikswaarden van mensen die dit innemen. Naar aanleiding van deze wetenschappelijke onderzoeken, kom ik tot de voorlopige conclusie dat chloordioxide in de juiste concentratie een potentieel ideaal antibioticum vormt. Het is een optie die tenminste nader onderzoek verdient.

Chloordioxide als antibioticum, ik weet hoe bizar dit klinkt. Maar denk ook eens aan biologische kippenboeren. Zij gebruiken graag zo min mogelijk antibioticum en derhalve desinfecteren zij het drinkwater van hun kippen met chloordioxide. Maar door ervaring wijs geworden, weten zij dat als je de concentratie clo2 verhoogt, de kippen qua gezondheid daar zeer wel bij varen en minder (andere) antibiotica behoeven. En de CLO2: die breekt helemaal af tot zout.

HomeThema'sProfessionals