Nieuwsbericht

Zwangere Eritrese vrouwen en verloskundige zijn enthousiast over groepsgewijze verloskundige zorg in Amsterdam

Op 27 mei 2019 geplaatst door

In het artikel ‘Dit gun in ik mijn landgenoten ook’ van Laura Jansma in het NRC (18 april 2019) beschrijft zij de ervaringen met de methodiek centering pregnancy (groepsgewijze verloskundige zorg) aan zwangere Eritrese vrouwen in Amsterdam. Deze vrouwen krijgen groepsgewijs informatie in hun eigen taal over zwangerschap, bevalling, geboortezorg en het leven met een baby in Nederland. In plaats van de individuele controles nemen vrouwen, die in dezelfde periode zijn uitgerekend, deel aan tien groepssessies van twee uur. Tijdens die sessies worden de zwangerschapscontroles gecombineerd met gesprekken over wat de deelnemers bezighoudt. Met behulp van interactieve werkvormen komen thema’s aan bod als gezonde leefstijl, de bevalling, kraamtijd, seksualiteit en anticonceptie.

Groepsgewijze verloskundige zorg heeft positief effect op moeder en kind

Uit internationaal onderzoek blijkt dat de methodiek centering pregnancy onder meer leidt tot afname van vroeggeboorte, een hoger geboortegewicht, betere voorbereiding op de bevalling, meer borstvoeding, meer sociale steun, minder stress en meer tevredenheid over de prenatale zorg. Nederlands onderzoek ondersteunt dit. Groepsgewijze verloskundige zorg heeft een positief effect op de gezondheid van moeder en kind, vooral bij vrouwen met een lage sociaaleconomische status.

Meer informatie?

Wil je meer lezen over Centering Pregnancy en dit project voor Eritrese zwangere vrouwen, zie www.centeringhealthcare.nl

Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.