Nieuwsbericht

Nationale Maand Zwemveiligheid afgerond: voorlichting en informatie van groot belang

Op 25 juni 2019 geplaatst door

De eerste Nationale Maand van de Zwemveiligheid (17 april tot en met 17 mei 2019) is succesvol afgerond. Met de Nationale Maand van de Zwemveiligheid vraagt de Nationale Raad voor Zwemveiligheid, samen met landelijke en lokale partners, extra aandacht voor het belang van  zwemveiligheid van iedereen in Nederland. Tijdens de campagnemaand was er ook speciale aandacht voor risicogroepen zoals asielzoekers.

Nieuwkomers overschatten eigen zwemvaardigheid en onderschatten gevaren van water

Uit onderzoek, uitgevoerd door VeiligheidNL in 2018, blijkt dat jonge nieuwkomers zwemmen heel leuk vinden. Wel overschatten zij hun eigen zwemvaardigheden en onderschatten zij de gevaren van water. Gebrek aan basiskennis over water, groepsdruk en cultuurverschillen spelen een rol bij die overschatting. Het bereiken en informeren van jonge nieuwkomers over veilig zwemmen blijft heel belangrijk. 

Voorlichting met vlogs

Het COA, GGD GHOR Nederland, Pharos, VeiligheidNL en de Nationale Raad Zwemveiligheid maken zich hard voor het verminderen van verdrinkingsongevallen onder nieuwkomers. In 2018 is al een vierdelige serie met vlogs ‘Yasir Hierrr’ gemaakt met Yasir uit Somalië, Muayad uit Syrië en Robiel uit Eritrea in de hoofdrol. De drie vrienden maken van alles mee in Nederland en komen op allerlei plekken in aanraking met zwemwater. Elke vlog laat zien dat zwemmen leuk is, maar dat je je bewust moet zijn van de eventuele gevaren van bijvoorbeeld een zwembad en een recreatieplas. De vlogs zijn in het Nederlands beschikbaar en met ondertiteling in het Arabisch, Engels, Farsi, Frans en Tigrinya. Ook is er een versie met voice-over in het Tigrinya. Er is sinds kort een gebruikersinstructie beschikbaar voor docenten, voorlichters en begeleiders met achtergrondinformatie en tips voor het gebruik van de vlogs in lessen, voorlichting en gesprekken met nieuwkomers. Voor een optimaal resultaat qua bewustwording bij de jongeren is het belangrijk dat zij de vlogs niet alleen bekijken, maar er ook over in gesprek gaan.

Handreiking voor gemeenten

Naast de vlogs hebben VeiligheidNL, Pharos en GGD GHOR Nederland een actuele handreiking ‘Zwemveiligheid nieuwkomers’ opgesteld voor gemeenten. Deze bevat informatie en tips om de zwemveiligheid in gemeenten te vergroten.

Acht tips ter voorkoming van verdrinking voor ouders

De Nationale Raad Zwemveiligheid stelde in samenwerking met de Reddingsbrigade Nederland de volgende 8 tips op ter voorkoming van verdrinking.

Nationaal Plan Zwemveiligheid

De Nationale Raad Zwemveiligheid presenteert in het najaar van 2019 een Nationaal Plan Zwemveiligheid. In dit plan wordt een kader geschetst hoe zwemveiligheid voor iedereen in Nederland structureel in te bedden in de Nederlandse samenleving.

Bron: Nationale Raad Zwemveiligheid, GGD GHOR Nederland, Pharos, COA
Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.