Activiteit

REGISTRATIE GEOPEND VOOR INTERNATIONAL STREET MEDICINE SYMPOSIUM XIV ROTTERDAM 3-6 OKTOBER 2018

03 oktober t/m: 06-10-2018
Locatie: Rotterdam
Type: Symposium

Het prestigieuse International Street Medicine Symposium komt na veertien jaar voor het eerst naar Nederland (ISMS XIV). Van 3 tot en met 6 oktober 2018 is Rotterdam namelijk de gaststad. Professionals uit de hele wereld werkzaam in de sociaal medische zorg voor dak- en thuislozen wisselen tijdens deze vier dagen ideeën en ervaringen uit om de zorg aan dak- en thuislozen te verbeteren en om te leren van de verhalen van daklozen en hulpverleners. Organisatie is in handen van het Street Medicine Institute in de Verenigde Staten in samenwerking met de Nederlandse Straatdokters Groep (NSG), de gemeente Rotterdam en Rotterdam Partners. Het Amerikaanse organisatiecomité vult drie dagen van het congres in. Op 4 oktober worden de Nederlandse ervaringen aan de wereld gepresenteerd, met als thema: Practices of street medicine in the Netherlands. Het symposium is bedoeld voor iedereen die dak- en thuislozen en de versterking van de sociaal medisch zorg een warm hart toedraagt. U kunt zich nu inschrijven voor het symposium via deze link. Deelnemers kunnen tegen reduceerd tarief overnachten in het James Hotel Roterdam. 
 

HUILEN OP EEN CONGRES

“De tranen biggelden over mijn wangen. Op de eerste dag van het Straatdoktercongres in San José, Amerika, zocht ik naarstig naar een zakdoek. Was dit de jetlag? Op het podium deelde een ex-dakloze zijn levensverhaal met een zaal vol artsen en verpleegkundigen uit de hele wereld. Een leven dat al vroeg een loopje met hem had genomen, zodat hij door te veel schade en schande naar de fles had gegrepen en uiteindelijk dakloos was geraakt. Op straat woekerde zijn onbehandelde diabetes genadeloos voort, totdat uiteindelijk zijn beide benen afgezet moesten worden en ook zijn nieren en ogen werden aangedaan. In de jaren daarna had hij met hulp kunnen uitgroeien tot de man die op dit congres de stem van daklozen in Amerika vertolkte. Toen hij begon over de broosheid van het leven, hoorde ik meer gesnotter om me heen. Het was niet de jetlag. Jarenlang straatdokteren maakt niet hard.”

Ruim dertig jaar ervaring met straatdokteren door Marcel Slockers komt aan bod tijdens het International Street Medicine Symposium in Rotterdam op 4 oktober 2018. De volledige blog is te vinden op de website van Medisch Contact 


WAT VINDEN ZIEKE DAKLOZEN VAN PALLIATIEVE ZORG?

Onderzoekers Hanna Klop en Sophie van Dongen en collega’s hebben zich verdiept in de perspectieven van en de kloof tussen ernstige zieke daklozen aan het eind van hun leven en hulpverleners. Vertrouwen, autonomie, informatie en interdisciplinair samenwerken zijn de sleutelwoorden. Beide onderzoekers verzorgen ook een workshop tijdens het International Street Medicine Symposium in Rotterdam op 4 oktober 2018. Een samenvatting van onlangs gepubliceerd werk is hier te vinden. 


DAKLOOS EN ZWANGER

Elise Buiting, voorzitter van de vereniging voor sociaal geneeskundigen de KAMG, heeft in haar voorzitterscolumn in Medisch Contact van 6 juni 2018 de droevige geschiedenis van een jonge zwangere vrouw die dakloos en in de hulpverlening verdwaald raakte opgetekend. Het is goed om te zien dat de ernst en de noodzaak van sociaal medische zorg voor kwetsbare burgers breed wordt gedragen. Connie Rijlaarsdam en Meike van ’t Hof delen hun ervargingen met het programma "Nu Niet Zwanger voor kwetsbare burgers" tijdens het International Street Medicine Symposium in Rotterdam op 4 oktober 2018. De column van Elise Buiting is te vinden op de website van Medisch Contact.


REKENKAMERS VIER GROTE STEDEN ONTEVREDEN OVER DAKLOZENOPVANG

Onlangs zijn rapporten over de maatschappelijke opvang verschenen van de Rekenkamers in Amsterdam ("Wachten op Opvang", december 2017), Den Haag ("Van de Straat", januari 2018), Rotterdam ("Niet thuis geven", mei 2018) en Utrecht ("Opvang en zorg voor daklozen in Utrecht: knel in de keten", mei 2018). Men is niet tevreden. Dak- en thuislozen en hun problemen moeten centraal staan en sneller toegang hebben tot een passende woonvorm. 
Ook dit thema komt aan bod tijdens het International Street Medicine Symposium in Rotterdam op 4 oktober 2018 in Rotterdam.

 
INVESTEER IN MENSEN MET VERWARD GEDRAG

De Rotterdamse straatdokter Marcel Slockers houdt een vurig pleidooi voor het investeren in mensen met verward gedrag, in een reactie op de oproep die Onno Hoes deed als voorzitter van het Schakelteam voor mensen met verward gedrag. Slockers stelt “Helaas zien we juist meer verwarde mensen op straat, onder wie steeds meer ouderen. Veroudering, lichamelijke achteruitgang, een verstandelijke beperking, verslaving en psychiatrie belagen ons brein. Net als we het delier als dokters herkennen, moeten we zwerfgedrag niet als uiting van de wil herkennen, maar als mogelijk kenmerk van een aandoening’. Een toename van het aantal daklozen is een symptoom dat we beter ons best moeten doen met het zoeken naar de oorzaken en behandeling van deze maatschappelijke aandoening. Kijk op de website van Medisch Contact voor zijn blog. STRAATTANDARTSEN EN STRAATDOKTERS IN DE MEDIA 

Journalisten weten de weg naar straatdokters en straattandartsen te vinden. De media zijn belangrijk om daklozen een stem te geven en ervaringen uit de daklozenzorg met een breed publiek te delen. Kijk op de website van de straatdokters voor alle stukken die wij vonden. 


STRAATDOKTERS HELPEN IS DAKLOZEN HELPEN 

De straatdokters doen hun activiteiten vrijwillig. Maar om de activiteiten te kunnen blijven uitvoeren is financiele ondersteuning nodig. De stichting Doctors for Homeless, waarvan de Nederlandse Straatdokter Groep het uitvoerend onderdeel is, heeft een ANBI status, waarmee giften belastingaftrekbaar zijn. Een donatie is van harte welkom. Uw bijdrage wordt onder andere besteed aan het organiseren van het International Street Medicine Symposium in Rotterdam van 3-6 oktober 2018, het faciliteren van toegang tot het symposium voor professionals uit arme landen, het onderhouden van de website, organiseren van workshops en nascholing en begeleiden van studenten en onderzoek. Uw steun welkom! Kijk op de website van de straatdokters voor meer informatie! 

Trefwoorden: NNZ, Nu Niet Zwanger
Geplaatst door:
Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.