Nieuwsbericht

Natuurlijk (be)strijden wint Dragons´ Den 2018

14 december 2018 | 3 minuten lezen

Natuurlijk (be)strijden wint Dragons´ Den 2018

Natuurlijk (be)strijden, een initiatief van de gezamenlijke Brabantse GGD´en is winnaar van de Dragons´Den 2018 van GGD GHOR Nederland. Zij wonnen met hun inzending om de overlast van de eikenprocessierups door koolmezen te bestrijden. 

Voor de derde keer organiseerde GGD GHOR Nederland een Dragons´ Den voor GGD’en bedoeld om slimme regionale ideeën landelijk in te kunnen zetten en aan te moedigen met een startkapitaal van 5.000 euro. De deelnemers hebben dit jaar nagedacht over hoe ze gezondheid kunnen bevorderen binnen de ruimte waarin we leven, wonen en werken. Een belangrijk en actueel thema dat vooruitblikt op de Omgevingswet die op 1 januari 2021 in werking treedt. Zo was er een kinderburgemeester die vroeg om meer speeltoestellen voor jongeren, Tiny Forests in de stad en aandacht voor moestuintjes op scholen.

Natuurlijke oplossing voor gezondheidsoverlast
Uit de acht inzendingen koos de jury voor het initiatief van team Gezondheid, Milieu en Veiligheid, werkzaam voor de drie Brabantse GGD´en. Zij vonden een oplossing voor de overlast veroorzaakt door de eikenprocessierups.

Winnares Linda Blous: `De rupsen veroorzaken veel overlast voor burgers én omgeving. Samen met een aantal Brabantse gemeenten hebben we gekeken hoe we de overlast kunnen verminderen en tegelijk de kennis over dit beestje vergroten. Door de biodiversiteit te vergroten kan de overlast uiteindelijk verminderen. Daarom zetten we een natuurlijke vijand van de rups in: de koolmees. Het idee is nu om een pilot te draaien door in een Brabantse gemeente een groot aantal mezenkasten in de buurt van eiken op te hangen. Scholen of sociale werkplaatsen kunnen de mezenkasten maken. Daarnaast ontwikkelen we samen met kennispartners snel een toolkit met eenduidige info en adviezen over deze rups, want in maart komen de eerste rupsen alweer uit het ei. Zo bevorderen we burgerparticipatie, biodiversiteit, sociale cohesie én vergroten we de kennis over de rups. Als de pilot succesvol is, zal dat andere gemeenten zeker inspireren om deze communicatie en natuurlijke bestrijding over te nemen.'

Voor de jury gaf de combinatie van slim samenwerken, gedeeld eigenaarschap van het probleem en een concrete oplossing die ook op korte termijn kan worden gerealiseerd, de doorslag.

 Een overzicht van de pitches:

Meer bankjes, meer bewegen en meer bijeen, GGD Kennemerland

Groentuh, Rotterdams initiatief in samenwerking met GGD Rotterdam-Rijnmond,

Van tegels naar tuin, GGD Hollands Noorden,

Handen wassen van Limburg-Noord,

Zelfredzaamheidskaart, GGD en GHOR Noord- en Oost-Gelderland,

Tiny Forests, GGD Kennemerland,

Meer bewegen voor Jongeren door de kinderburgemeester van Stichtse Vecht.

Natuurlijk (be)strijden, team Gezondheid, Milieu en Veiligheid, werkzaam voor de drie Brabantse GGD´en.

Wat is de Dragons ‘Den? Het van origine Japanse concept daagt deelnemers uit om in drie minuten hun idee te pitchen voor een vijfkoppige jury, de Dragons. De jury beloont het beste idee met 5000 euro waarin het thema centraal staat en de nadruk ligt op samenwerking, een landelijke dekking en binnenkort tijd te realiseren is.

HomeThema'sProfessionals