Activiteit

Kenniscafe: Werk maken van valpreventie

13 juli
Locatie: VeiligheidNL
Tijd: 12:15 tot 16:00
Type: Symposium

Er wordt een steeds groter beroep gedaan op lokale partijen om ouderen in staat te stellen zo lang mogelijk zelfstandig te leven. Vallen vormt een risico voor de veerkracht, vitaliteit en fitheid van de ouderen. Veel ouderen ervaren een verminderde zelfredzaamheid na een val. Hun leefwereld wordt kleiner, ze zijn bang opnieuw te vallen, raken afhankelijk van zorg en hun woning moet soms worden aangepast. Met valpreventie kan deze negatieve spiraal worden doorbroken. Door het valrisico te verminderen, blijven ouderen fysiek sterker, vermindert hun kans op sociale isolatie, blijven ze sociaal actiever én mobieler.

Wilt u in uw regio of gemeente werk maken van een effectieve aanpak voor valpreventie? Kom dan naar het kenniscafé en laat u informeren over de belangrijke stappen voor een effectieve en multifactoriële aanpak valpreventie. Daarnaast gaat u aan de slag met de nieuwe rekenhulp van VeiligheidNL om inzicht te krijgen in de kosten en baten van valpreventie in uw gemeente.

Voor wie
Het kenniscafé is toegankelijk voor beleidsadviseurs en professionals van de gemeente, GGD en regionale organisaties die een coördinerende rol hebben bij de opzet van een lokaal valpreventienetwerk, net gestart zijn of deze mogelijkheid willen verkennen. Behoort u niet tot deze doelgroep maar wilt u wel graag deelnemen? Neem dan contact op met VeiligheidNL. Er is plek voor maximaal 20 deelnemers zodat er veel ruimte is voor interactie en lokale vragen. 

Kosten
De kosten voor deze bijeenkomst bedragen €75,- exclusief BTW. Aanmelden kan via de website van VeiligheidNL.

Programma

Wat werkt in valpreventie?
Een plenaire sessie over valproblematiek, effectieve interventies & werkzame elementen van een effectieve aanpak valpreventie. U krijgt antwoord op de volgende vragen: 

  • Wat zijn essentiële onderdelen bij het opzetten van een effectieve aanpak valpreventie aanpak?
  • Wat is juist wel slim om te doen en wat kun je beter niet kiezen?
  • Welke geleerde lessen uit het land kan ik hierbij gebruiken?

Vervolgens gaat u in werksessies aan de slag met je eigen vraagstuk rondom het opzetten van een effectieve valpreventie aanpak. 

Werksessie 1 “Hoe zet je valpreventie op de agenda”
In deze werksessie gaat u zelf aan de slag met de nieuwe rekenhulp van VeiligheidNL. U krijgt inzicht in de kosten en opbrengsten van valpreventie in uw gemeente. U gaat in gesprek over wat deze uitkomst betekent en hoe u deze informatie kunt gebruiken om valpreventie op de beleidsagenda te krijgen. 

Werksessie 2 “Ga aan de slag met de stappen van Lokaal Vitaal”
Lokaal Vitaal is een stappenplan om te werken aan een effectieve, multifactoriële aanpak om valongevallen bij thuiswonende ouderen te voorkomen. Hoe geeft u de verschillende onderdelen van een lokaal valpreventie netwerk vorm en welke lokale partijen zijn daarbij van essentieel belang?

Geplaatst door:
Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.