Activiteit

Gezondheidsverschillen thema op jaarlijkse NCOG-lezing – PHNed

08 november
Locatie: ZonMw
Tijd: 17:00 tot 21:30
Type: Bijeenkomst

Gezondheidsverschillen: dekt sociaaleconomisch nog de lading?
Welke hulpbronnen zijn van invloed op de kansen op gezondheid?

De sociaaleconomische gezondheidsverschillen blijven hardnekkig bestaan en lijken te vergroten. Ondanks alle inspanning lukt het niet om gezondheidskansen in Nederland gelijker te verdelen. De publieke gezondheid vergelijkt al heel lang groepen op basis van opleiding, inkomen en beroep (SES) om de gezondheidsverschillen te kunnen verklaren en beïnvloeden. Maar kijken we wel naar de goede aspecten? Naast sociaal en economisch duiken steeds meer het cultureel en persoonskapitaal op als aspecten die verschillen in gezondheid en gedrag verklaren. Is de invloed van je uiterlijk of van de TV-zenders waarnaar je meestal kijkt misschien groter dan van je inkomen of opleiding als het gaat om ongezond gedrag? Moeten we deze aspecten meer meenemen in onze metingen? En wat geeft dit aan kansen om vanuit publieke gezondheid die hulpbronnen te versterken? Leidt omgekeerd persoonlijke ongezondheid en ongezond gedrag ook tot bepaalde culturele scheidingen? Graag gaan we in gesprek over deze lastige, maar relevante kwesties.

Programma

  • 17.00 Inloop met buffet
  • 18.00 Welkom
  • 18.15 Introductie
  • 18.30 Inspirerende lezing over de hulpbronnen die mensen ter beschikking (nodig) hebben
    door Prof Dr C. Vrooman, hoofd onderzoekssector Arbeid en Publieke Voorzieningen bij SCP en bijzonder hoogleraar aan de Universiteit Utrecht.
  • 19.15 Reactie op de lezing door Prof. Dr. Martine Bouman, wetenschappelijk directeur Centrum Media & Gezondheid en Bijzonder Hoogleraar aan de Erasmus Universiteit

pauze

  • 20.15 Debat met panel en de zaal onder leiding van Ernst Roscam Abbing
  • 21.15 Napraten bij een drankje en hapje

Plaats: ZonMw, Laan v NO Indië 334, Den Haag

Aanmelden en informatie via e-mail

Kosten: gratis voor PHned leden, voor niet-leden € 35,-. Het bedrag graag overmaken naar penningmeester PHned op rekeningnummer NL17 INGB 0007 4603 72 o.v.v. ‘NCOG lezing 2016’.

Accreditatie wordt aangevraagd

 

 

 

 

Geplaatst door:
Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.