Activiteit

Werken met vluchtelingen en asielzoekers in de JGZ

12 maart
Locatie: NSPOH, Utrecht
Tijd: 09:30
Type: Cursus

De vlucht vanuit een vaderland naar het onbekende gaat vaak gepaard met traumatische gebeurtenissen. Gezinnen kunnen hier enorm onder lijden. Het is van belang dat zij de juiste hulp krijgen. Maar door verschillen in cultuur en taal is die hulp vaak lastig te bepalen. Wil jij leren hoe daar als jeugdarts of jeugdverpleegkundigen mee omgaat? Doe dan deze module.

 

Medisch handelen en opvoedingsondersteuning

Deze module bestaat uit drie dagdelen en is te volgen als bij- of nascholing. Tevens is hij incompany uit te voeren.

Het eerste dagdeel gaat over de medische aspecten van het werken met vluchtelingen. Welke gezondheidsproblemen komen bij hen meer voor dan bij autochtone Nederlanders? Wat kun je doen om ondersteuning te bieden? En wat kun je beter niet doen? Naast deze onderwerpen verdiep je je in de zorgpaden van de JGZ en in de samenwerking met ketenpartners.

Tijdens het tweede dagdeel richten we ons op opvoedingsondersteuning aan vluchtelingengezinnen. Door onzekerheid, heimwee, trauma’s en andere problemen is het voor ouders niet altijd gemakkelijk om de ouderlijke rol te vervullen. Daarom besteden we aandacht aan de steun die je kunt bieden om kinderen zo veilig en gezond mogelijk te laten opgroeien in een onzekere en instabiele situatie. Met welke risicofactoren en signalen moet je rekening houden?

Ten slotte bespreken we tijdens het derde dagdeel hoe de opvang van vluchtelingen in Nederland geregeld is. Daarbij leggen we de nadruk op wat de JGZ voor hen kan doen, wanneer ze in een opvanglocatie verblijven. We verdiepen ons in de trauma’s waarmee vluchtelingen of hun kinderen te maken kunnen hebben. Hoe herken je signalen? Welke hulp kun je bieden en wanneer moet je doorverwijzen?
Het onderwijs is gericht op het aanreiken van handvatten. We sluiten zoveel mogelijk aan bij de praktijk van de deelnemers. Daarom is er veel tijd voor interactie en het bespreken van (eigen) casuïstiek.

Voor jeugdverpleegkundigen en jeugdartsen (in opleiding)

 

Meer info: https://www.nspoh.nl/werken-vluchtelingen-en-asielzoekers-jgz/

Geplaatst door:
Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.