Nieuwsbericht

Voorlichting aan asielzoekers over verdrinkingsrisico’s blijft belangrijk 

16 mei 2018 | 1 minuut lezen

Vorige week verdronk een Eritrese asielzoeker en werd een andere asielzoeker door omstanders gered. Ook in de zomer van 2017 verdronken enkele asielzoekers. In de jaren daarvoor hadden asielzoekers eveneens een verhoogd risico op verdrinking. Veel asielzoekers kunnen niet of niet goed genoeg zwemmen en kennen de gevaren van (zwem)water in Nederland niet. Nu het zwemseizoen weer van start is gegaan, is het extra belangrijk om asielzoekers te informeren over zwemveiligheid. 

Materialen en groepsvoorlichting
Voorlichtingsmaterialen (zoals folders in verschillende talen en een filmpje) over verdrinkingspreventie zijn te vinden via deze link. De Handreiking Zwemveiligheid, wat kunt u gemeente doen, richt zich op gemeenten maar bevat ook relevante informatie voor professionals werkzaam in de COA opvanglocaties. Ook verschijnt binnenkort op de website van VeiligheidNL een toolkit zwemveiligheid. COA en gezondheidsbevorderaars PGA kunnen in groepsvoorlichtingen aandacht besteden aan zwemveiligheid.

Achtergrondinformatie
Uit onderzoek naar sterfte en doodsoorzaken onder asielzoekers weten we dat jongens en mannen in opvanglocaties van het COA een bijna twintig keer hogere kans hebben om te overlijden door verdrinking dan Nederlandse mannen. Uit een verkenning van VeiligheidNL (2018) onder jonge nieuwkomers blijkt dat veel van hen denken dat het veilig is om te zwemmen wanneer je met anderen bent omdat er dan op je gelet wordt. Zij realiseren zich niet dat je hier niet vanuit kunt gaan.

HomeThema'sProfessionals