Activiteit

Basismodule reizigersadvisering voor verpleegkundigen

september 07
Type: Cursus

Praktijkgerichte module waarin u leert om reizigers individueel advies te geven en te beoordelen in welke gevallen consultatie van een arts nodig is. LCR geaccrediteerd.

Wat u leert

U leert om zelfstandig reizigersadviezen te geven volgens de protocollen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR). U herkent reactie(s) op het vaccin en weet wat u in dat geval moet doen. U kent de wet BIG en weet wat op basis daarvan uw bevoegdheden en verantwoordelijkheden zijn als reizigersverpleegkundige.

Voor wie

Verpleegkundigen met ongeveer 6 maanden werkervaring in de reizigersadvisering. U bent in bezit van erkend diploma verpleegkunde op niveau 5 (HBO-V of verpleegkunde A aangevuld met MGZ). Bent u niet werkzaam in de reizigersadvisering dan dient u voorafgaand of tijdens de module ervaring op te doen via een stage bij een organisatie die is aangesloten bij de LCR bijvoorbeeld GGD, huisartsenpraktijk, travel clinic, etc. (De NSPOH bemiddelt niet bij het verkrijgen van een stageplek). 

N.B. Verpleegkundigen met een verpleegkundige opleiding niveau 4 komen sinds 1 januari 2014 niet meer aanmerking voor registratie als reizigersverpleegkundige bij het LCR. 

Soort scholing

De module is een (keuze)onderdeel van de opleiding Verpleegkundige M&G profiel algemene gezondheidszorg (AGZ). U kunt de module ook volgen als open bij- en nascholing. De module is bovendien geschikt om in-company uit te voeren.

LCR protocollen

In deze module leert u wat de LCR-protocollen inhouden en hoe u daar effectief mee omgaat. Hierbij komen de grenzen van uw handelen aan bod en leert u wanneer u moet overleggen met de inhoudelijk verantwoordelijke arts.

Extra bagage

In deze module verwerft u de benodigde bagage om reizigers individueel advies te geven. U krijgt inzicht in de epidemiologie van de gezondheidsrisico’s op reis en weet welke preventieve maatregelen, vaccinaties en profylaxe u moet adviseren. Daarnaast leert u hoe u het adviesgesprek kunt indelen en oefent u met gesprekstechnieken.

Praktijkgericht

Het onderwijs in deze praktijkgerichte basismodule bestaat uit voordrachten, oefeningen en discussies, met een prominente plaats voor praktijkvoorbeelden en casuïstiek. U sluit de module af met een toets die u thuis kunt maken.

Docenten

Het onderwijs wordt gegeven door specialisten uit het betreffende vakgebied.

Registratie als reizigersverpleegkundige

Het succesvol afsluiten van deze LCR gecertificeerde basisopleiding is een voorwaarde voor registratie als reizigersverpleegkundige. Daarnaast moet u minimaal 200 adviezen hebben gegeven onder supervisie van een arts. Ook moet u werkzaam zijn bij een reizigersadvies- en vaccinatiebureau of een huisartsenpraktijk met een abonnement op de LCR protocollen. Sinds 2014 zijn de voorwaarden voor registratie als reizigersverpleegkundige in het LCR Kwaliteitsregister nog verder aangescherpt. Verpleegkundigen met een vooropleiding niveau 4 komen niet meer in aanmerking voor registratie als reizigersverpleegkundige. (Zie voor de volledige voorwaarden www.lcr.nl).

 

Data: vanaf 7 september 2018 

Voor meer info over deze module, klik hier

Geplaatst door:
Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Organisatie: NSPOH
Functie: Coördinator marketingcommunicatie