Activiteit

Basismodule reizigersadvisering en -immunisatie voor artsen

10 oktober
Locatie: NSPOH, Utrecht
Type: Cursus

De wereld is een global village
Leer hoe u uw patiënten moet adviseren en vaccineren voor een verre reis. Verdiep u in de epidemiologie van gezondheidsrisico's en het gedrag van reizigers.

Wat u leert

U leert over de epidemiologie van de belangrijkste gezondheidsrisico’s op reis en het gedrag van reizigers. U kunt daardoor een inschatting maken van het risico dat een individuele reiziger loopt op een bepaalde bestemming. En kunt vervolgens op basis van de LCR protocollen een advies op maat maken voor deze reiziger. U frist uw kennis over de werking van vaccins op het immuunsysteem op en leert wanneer vaccinaties tegen diverse infectieziekten geïndiceerd zijn volgens de LCR protocollen. U leert deze en andere niet-vaccineerbare aandoeningen beter kennen en weet daardoor welke preventieve maatregelen mogelijk zijn. Uiteraard besteden we veel aandacht aan malaria. U leert hoe u een reizigersadviesspreekuur kunt opzetten en houden. Daarnaast leert u onderscheid te maken in adviezen die u zélf kunt geven en die door specialistische centra gegeven moeten worden. Ook krijgt u inzicht in kwaliteitsbewaking – zowel professioneel als klantgericht. Bij dit al maakt u kennis met de rol en functie van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR ) en de LCR protocollen.

Voor wie

Artsen werkzaam in de reizigersadvisering, bijvoorbeeld als uitvoerder/supervisor bij een reizigersadviesbureau van een GGD, arbodienst, travel clinic of een huisartsenpraktijk. Als u nog niet in dit veld werkt, wordt sterk aanbevolen om vóór of tijdens de module ervaring op te doen via een stage bij een organisatie die is aangesloten bij het LCR.

Op maat gesneden

Deze basismodule is op maat gesneden voor artsen die zich willen specialiseren in de reizigersadvisering. De protocollen reizigersadvisering van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) vormen het uitgangspunt van het onderwijs.

Extra bagage

In de praktijk kunnen bij reizigers echter vragen ontstaan waarop de protocollen geen eenduidig antwoord geven. Dankzij deze module verwerft u de benodigde bagage om in individuele gevallen voor- en nadelen van chemoprofylaxe, vaccins en andere medicatie tegen elkaar af te kunnen wegen om tot een individueel advies te komen. Welke verantwoordelijkheid ligt bij de reiziger, het reisbureau, de adviserend arts en de behandelend arts? En wie moet u wanneer inschakelen? Ook de epidemiologie van gezondheidsrisico's en het gedrag van reizigers komen tijdens de module aan bod. Speciale aandacht is er voor malaria, vaccinbeheer en voor bijzondere reizigersgroepen (kinderen, zwangeren, ouderen, chronisch zieken en patiënten met een verzwakt immuunsysteem).

Erkend reizigersadviseur

U ontvangt een certificaat van de NSPOH zodra u deze module succesvol heeft afgerond. Voor uw registratie als erkend reizigersgeneeskundige bij het LCR heeft u behalve dit certificaat ook voldoende praktijkervaring nodig. Meer informatie over de exacte voorwaarden voor registratie kunt u krijgen via het LCR.

Praktijk en casuïstiek centraal

Het onderwijs bestaat uit voordrachten, oefeningen en discussies, met een prominente plaats voor praktijkvoorbeelden en casuïstiek. Op de laatste dag sluit u de module af met een toets.

Docenten: Specialisten uit het veld.

Data: vanaf 10 oktober 2019

Klik hier voor meer informatie over deze basismodule 

Geplaatst door:
Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.