Nieuwsbericht

Internationaal onderzoek naar coronavirus

De internationale onderzoekswereld is druk bezig met COVID-19, de infectieziekte die wordt veroorzaakt door SARS-CoV-2, het coronavirus. ZonMw is betrokken bij diverse internationale overleggen over de ziekte.

25 februari 2020 | 1 minuut lezen

Internationale samenwerking

Zo organiseerden de WHO en GloPID-R een bijeenkomst over het coördineren van de internationale onderzoeksinspanningen in de strijd tegen deze ziekte. GloPID-R is een internationaal samenwerkingsverband van onderzoeksfinanciers voor infectieziektenuitbraken. ZonMw maakt hier deel van uit.


Data delen

We hebben de WHO en GloPID-R geadviseerd over het delen van data van onderzoek naar de ziekte en het virus. Op initiatief van GloPID-R zijn internationale afspraken gemaakt over het verspreiden van kennis. Omdat de ziekte zo snel mogelijk bestreden moet worden, is het delen van data bij de uitbraak van deze ziekte cruciaal. Onderzoekers zijn daardoor in staat om wereldwijd in hoog tempo het virus en de bronnen van besmetting te analyseren.


Internationale onderzoeksfinanciering

Diverse grote internationale onderzoeksfinanciers hebben subsidieoproepen opengesteld. Een overzicht van de oproepen die nog opengesteld zijn, zijn te vinden in ons nieuwsbericht.

Meer informatie

    - in het ZonMw-nieuwsbericht over internationaal onderzoek naar het coronavirus
    - over het coronavirus op de website van het RIVM
    - over infectieziektebestrijding

HomeThema'sProfessionals