Activiteit

Startmodule aanvullende seksuele gezondheidszorg (ASG): het public health perspectief

29 oktober
Locatie: NSPOH, Utrecht
Type: Training

Regionale Centra voor (aanvullende) Seksuele Gezondheid bieden laagdrempelige zorg. Ze richten zich op sociaal kwetsbare doelgroepen met een hoog risicogedrag en een verhoogd risico op seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s). Ben jij arts of verpleegkundige en wil je meer weten over de samenhang tussen het risico op soa’s en problematiek rond seksualiteit? Doe dan deze driedaagse, geaccrediteerde module.

Meer weten over deze startmodule?

ASG bezien vanuit een public health perspectief

Deze module is onderdeel van de profielopleiding infectieziektebestrijding binnen de medische vervolgopleiding Maatschappij & Gezondheid. Je kunt de module ook volgen als bij- of nascholing.

Dit is de startmodule van de geïntegreerde opleidingen voor artsen en verpleegkundigen seksuele gezondheid. Lees meer over de modules Aanvullende seksuele gezondheidszorg voor artsen en verpleegkundigen.

In deze module bekijk je de aanvullende seksuele gezondheidszorg (ASG) vanuit public health perspectief.

Je leert over de epidemiologie van soa’s en de kenmerken en het gedrag van de specifieke doelgroepen van de Regionale Centra voor Seksuele Gezondheid. Deze doelgroepen zijn: jongeren, MSM (mannen die seks hebben met mannen), prostituees en bepaalde etnische groepen. Hierdoor kun je individuele signalen zowel in het soa-consult als in het Sense-spreekuur in het bredere perspectief van de public health plaatsen. Dit biedt de mogelijkheid om interventies op collectief niveau in te zetten.

Daarnaast krijg je inzicht in de samenhang tussen soa- en seksualiteitshulpverlening. Want achter een soa-vraag zit vaak een seksualiteitsvraagstuk – en vice versa. In de spreekkamer kunnen beide vraagstukken dan ook niet los van elkaar worden bezien. Hiervoor krijg je een introductie op seksuologische vraagstukken en leer je deze te vertalen naar populatiegerichte risico’s en trends. Ook besteden we aandacht aan de verschillende aspecten van het consult seksuele gezondheid. Hierbij komen o.a. gespreks- en consultvoering, en de seksuele en seksuologische risicoanamnese aan bod.

Een ander onderdeel van deze module is partnermanagement. Zodra een soa is vastgesteld, is het van groot belang dat de mogelijke infectiebron wordt opgespoord. Ook moeten seksuele (ex-)partners worden gewaarschuwd. Je leert over de verschillende methoden die je kunt toepassen om jouw cliënt hierbij te ondersteunen.

In deze module maken we gebruik van verschillende werkvormen, waaronder interactieve presentaties, oefeningen en opdrachten. Je sluit de module af met een moduleopdracht.

Na afloop van deze driedaagse module:

  • weet je hoe de aanvullende seksuele gezondheidszorg in Nederland is georganiseerd.
  • heb je inzicht in de samenhang tussen de soa- en seksualiteitshulpverlening.
  • kun je individuele signalen in het bredere perspectief van de public health plaatsen.
  • ken je de verschillende aspecten van een consult seksuele gezondheid, waaronder seksuele en seksuologische risicoanamnese en de methoden (en voorwaarden) voor partnerwaarschuwing.
  • heb je inzicht in je eigen houding ten opzichte van seksualiteit en kun je hierop reflecteren.
Geplaatst door:
Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.