Activiteit

Soa-hulpverlening voor doktersassistenten

27 mei
Locatie: NSPOH, Utrecht
Tijd: 09:30 tot 16:30
Type: Cursus

Werk je als doktersassistent en wil je leren wat de meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoeningen in Nederland zijn? Hoe je een gestructureerd triagegesprek voert en tot de juiste verwijzing komt? Doe dan deze tweedaagse module. Voor meer informatie en inschrijven: klik hier.

Wat je leert Over triagegesprekken en verwijzingsmogelijkheden

Je kunt deze module volgen als bij- of nascholing.

In Nederland bieden de regionale centra voor seksuele gezondheid soa-zorg en seksualiteitshulpverlening aan diverse doelgroepen. Bij de triage wordt bepaald welke cliënten binnen de GGD terecht kunnen en welke naar de huisarts verwezen moeten worden.

In deze module leer je waarom dit onderscheid wordt gemaakt. Ook word je up-to-date gebracht over de ‘big five’ van belangrijkste soa in ons land, namelijk gonorroe, chlamydia, syfilis, hiv en hepatitis B.

Aan de hand van casuïstiek komen de verschillende stappen van de soa-triage aan bod en bespreken we de verwijzingsmogelijkheden. Via gespreksvaardigheidstraining oefen je zelf in het voeren van triagegesprekken. Natuurlijk is er ook aandacht voor het praten over seks en je eigen houding ten opzichte van seksualiteit.

Na het volgen van deze tweedaagse module:

  • kun je van de meest voorkomende soa de epidemiologie, symptomen, afnametechnieken, diagnostiek en behandeling benoemen;
  • kun je vanuit deze kennis in grote lijnen het nut en de noodzaak van triage op de poli seksuele gezondheid uitleggen;
  • kun je de verschillende stappen in het triagesysteem toepassen en op basis hiervan gericht doorverwijzen;
  • ben je beter in staat een gestructureerd triagegesprek te voeren;
  • kun je signaleren wanneer je eigen houding ten opzichte van seksualiteit een open onbevooroordeelde houding ten opzichte van de cliënt in de weg staat.

Deze module stond eerder bekend onder de naam Soa, theorie en achtergronden.  

Docenten

Het onderwijs wordt verzorgd door drs. Colette van Bokhoven-Rombouts, arts en seksuoloog NVVS i.o. GGD Gelderland – Zuid.

Voor wie

Voor (beginnende) doktersassistenten die werken op een regionaal centrum voor seksuele gezondheid van de GGD.

LET OP: ben je als doktersassistent werkzaam in een huisartsenpraktijk, dan adviseren wij je om de module ‘Spreekuur seksuele gezondheid in de huisartsenpraktijk’ van Soa Aids Nederland te volgen.

Geplaatst door:
Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.