Nieuwsbericht

Fout bij sluiting kinderdagverblijf

15 januari 2013 | 1 minuut lezen

De rechtbank in Leeuwarden heeft het besluit van de gemeente Heerenveen om een kinderdagverblijf te sluiten middels een schriftelijk bevel, geschorst. Het gemeentebestuur was niet bevoegd om dit besluit te nemen, zegt de rechtbank. Dat was alleen de GGD-directeur. Kinderdagverblijf Fleurtje Belle Fleur kan daardoor weer open.

Het kinderdagverblijf moest op 4 januari onmiddellijk dicht, omdat de eigenaar zich misdroeg. Ze schreeuwde, schold en gebruikte grove taal tegen de kinderen, zo bleek uit een onderzoek van de GGD. Ook werden kinderen in het donker op de wc en in een douchecel gezet.

Volgens persrechter Claus kan bij spoedeisende situaties alleen de directeur van de GGD een schriftelijk bevel uitschrijven.

Verbod eigenares

Deze procedurele fout kan niet heel gemakkelijk worden hersteld, zegt Claus. Hij noemt het maar de vraag of deze zaak wel spoedeisend was. Het GGD-rapport was voor de Kerst bij de gemeente bekend. Toch was Fleurtje Belle Fleur na de Kerst nog een paar dagen open.

Voor Heerenveen staat wel een ander weg open: de gemeente kan de eigenaar verbieden om in het kinderdagverblijf aan de slag te gaan. Als zij zich daar niet aan houdt kan de gemeente een exploitatieverbod opleggen, zegt Claus.

HomeThema'sProfessionals