Blog

Collectieve preventie nieuwe stijl

Collectieve preventie is preventie gericht op de hele bevolking of op groepen die (extra) risico lopen. Van oudsher is dat vooral voorlichting in de vorm van lespakketten, ouderavonden, artikeltjes. Ik denk dat deze nog steeds een goede functie kunnen vervullen. Maar dat we eigenlijk met eigentijdse middelen deze veel aantrekkelijker kunnen maken. Zo zeggen beelden vaak meer dan woorden en  werkt postief benaderen beter dan een negatief vingertje. Verder denk ik dat aansluiten bij de persoonlijke behoeften van indivueen ook beter werkt dan een algemeen verhaal. We benutten nog absoluut niet de krachten van social supports. En dan heb ik het nog niet gehad over de energie die een fun-factor kan opleveren.

Door internet, sociale media is het ook makkelijker om zaken te delen, samen te werken en gebruik te maken van diverse bronnen. Ik zou toe willen naar een broedplaats voor collectieve preventie. Dus samenwerken om mooie vernieuwende vormen van collectieve preventie te bedenken, in grote maar ook in kleine uitvoeringen die als losse onderdelen te gebruiken zijn maar ook passen in een groter pakket.

Vloeibare Collectieve Preventie! Wie doet er mee??

Trefwoorden: collectieve preventie
Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.

Hi Monique,
Mooi idee zo'n broedplaats. Ik denk en doe graag mee. Ook leuk om te kijken hoe we dat samen met de doelgroep kunnen doen. Cocreatie.
Hartelijke groet, Marielle

Dit is inderdaad waar het over gaat (moet gaan) ik zal binnen mijn afdeling kijken hoe we aan kunnen haken

Medewerker gezondheidsbevordering

Prima initiatief!! Ik sluit me graag aan.

Met vriendelijke groet,
Nicole

Docent / Onderwijsontwikkelaar

Fantastisch initiatief Monique. Voor de scholingsdag voor GGDRu op 18 september is er al een samenwerking tussen onderwijsgevenden en GGD tot stand gekomen. Met het thema:" Didactiek en Groepsdynamica bij het geven van klassikale voorlichting" sluiten wij deze scholingsdag van GGDru af. Monique, om tegemoet te komen aan je verzoek, materialen die we op die dag zelf uitdelen, zijn opvraagbaar! En natuurlijk zijn we bereid mee te denken en in te gaan op scholingsverzoeken van andere GGD's om verpleegkundigen voor te bereiden op hun klassikale gezondheidsvoorlichtingen. Vloeibare collectieve preventie? Wij doen (al;) mee!