Forum discussie

Handboek GGD Nederland mbt opstellen Sociale Kaart

 • Floor van de Wiel

  Op dit moment zijn wij, vanuit de Vrije Universiteit Amsterdam, in het kader van de 5e pijler van JOGG: Verbinding van preventie en zorg op zoek naar een methode voor het maken van een Sociale Kaart.

  Heeft iemand hier ervaring mee en bestaat er misschien een handleiding/draaiboek?

  Alvast bedankt!

 • Hoi Floor,

  in Nijmegen en de regio lopen een aantal initiatieven voor het komen tot een sociale kaart. Sowieso hebben de 3 gezondheidsmakelaars in de aandachtswijken van Nijmegen al een sociale kaart 'op papier' gemaakt, waarin de eerste lijnszorg en andere professionals in de wijken kunnen zien wat er allemaal te doen is en wijkbewoners kunnen stimuleren gebruik te maken van aanbod op het gebied van bewegen & sport, en voeding. Daarnaast hebben andere collega's binnen de GGD regio Nijmegen en de ZZG (thuiszorg) overzichten van activiteiten rondom onder andere valpreventie, stoppen met roken en eenzaamheid/mensen ontmoeten.

  We zijn nu aan het kijken hoe we deze kaarten zo goed mogelijk kunnen digitaliseren en beschikbaar kunnen maken voor wijkbewoners en professionals, en hoe we de verschillende initiatieven zo goed mogelijk op elkaar kunnen laten aansluiten/van elkaar gebruik kunnen maken. Samen met UMC St Radboud en ZZG zijn we een pilot gestart:  www.mijnbuurtopdekaart.nl. Er loopt veel, ik zou zeker aansluiten bij alle zaken die er al lopen.

  Is het maken van de sociale kaart iets wat vanuit CIAO loopt?

  met vriendelijke groet,

  Gerdine Fransen

  coordinator Gezonde wijk en Gemeente, GGD Regio Nijmegen

  coordinator Integraal Gezondheidsbeleid, Academische werkplaats AMPHI, Nijmegen

 • Hallo,

  In Amsterdam is een mooie digitale kaart: www.socialekaart.amsterdam.nl. De beheerders Edwin Steenbergen en Judith Steinfort kunnen je meer vertellen. Hij draait al jaren en wordt veel gebruikt, ook in overleg met andere diensten dan de GGD.

   

  Groeten,

  Annelies Acda